ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ο Ματέους Μοραβιέτσκι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Πολωνία: Ο Ματέους Μοραβιέτσκι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
AP.

Παρά το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» ήλθε πρώτο στις εκλογές του περασμένου μήνα.

O Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον απερχόμενο Πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, παρά το γεγονός ότι το εθνικιστικό κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), ήλθε πρώτο στις εκλογές του περασμένου μήνα.

«Ύστερα από μία ψύχραιμη ανάλυση και διαβουλεύσεις, αποφάσισα να αναθέσω την αποστολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι», σημείωσε ο Ντούντα, ο οποίος προέρχεται από το PiS και πριν από τις εκλογές, είχε γνωστοποιήσει ότι θα έδινε εντολή στο κόμμα που θα ερχόταν πρώτο σε ψήφους.

Το μοναδικό κόμμα που έχει δηλώσει προθυμία να συνεργασθεί μαζί του, είναι η ακροδεξιά Συνομοσπονδία (Konf), η οποία όμως κατέχει 18 έδρες, πράγμα που προεξοφλεί την αποτυχία μίας διερευνητικής προσπάθειας εκ μέρους του Μοραβιέτσκι.

Αν το PiS δε μπορέσει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, τότε θα δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ντόναλντ Τουσκ. O επικεφαλής του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Πολωνίας, «Πολιτική Συμμαχία» (KO) έχει συμφωνήσει με τους επικεφαλής της Νέας Αριστεράς (NL) και του Τρίτου Δρόμου (PSL) να δημιουργήσουν κυβέρνηση συνεργασίας, υπό την προεδρία του.

Σχετικές ειδήσεις