ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη του ομιλία του ως μονάρχης στο βρετανικό κοινοβούλιο

O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
O βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του, Καμίλα
ΑΡ

Την παρθενική του ομιλία ως μονάρχης εκφώνησε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ο Βασιλιάς Κάρολος Γ', παρουσιάζοντας τα προγραμματικά σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για το επόμενο έτος. 

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ' εκφώνησε σήμερα (7.11) την πρώτη του ομιλία στο Κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους. Σε μια τελετή που χρονολογείται αιώνες πίσω, ταξίδεψε στους δρόμους του Λονδίνου με τη θρυλική άμαξα Diamond Jubilee State Coach.

Ο Κάρολος -με τη σύζυγό του βασίλισσα Καμίλα στο πλευρό του- ξεκίνησε την ομιλία του, αποτίοντας φόρο τιμής στην «αγαπημένη του μητέρα» και συνέχισε αναφέροντας τις τρέχουσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών θα είναι οι επενδύσεις στις μεταφορές, οι νόμοι για την πρόληψη του παιδικού καπνίσματος και οι αυστηρότερες ποινές για σοβαρούς παραβάτες.

Είναι η πρώτη ομιλία του βασιλιά του Καρόλου ως μονάρχης, αν και είχε παρέμβει για να διευκολύνει το έργο της αείμνηστη βασίλισσας Ελισάβετ τον Μάιο του 2022. Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε ότι η ομιλία του αντιπροσωπεύει το όραμά του για «μια καλύτερη Βρετανία», οι Εργατικοί ωστόσο το απέρριψαν ως μία «παθητική πρόταση με μπαλώματα»

Ο Βασιλιάς, αφοσιωμένος ακτιβιστής για την προστασια του περιβάλλοντος, είπε επίσης οτι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να ηγείται της δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας».

Στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά εκδηλώσεων που θα φιλοξενήσει η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης μιας νέας πολιτικής λέσχης εθνών - της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας - και μιας κρατικής επίσκεψης του προέδρου της Κορέας.

«Η κυβέρνησή μου θα επιδιώξει, από κάθε άποψη, να λαμβάνει μακροπρόθεσμες αποφάσεις προς το συμφέρον των μελλοντικών γενεών», διεμήνυσε. «Οι υπουργοί μου θα αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό και τους παράγοντες της χαμηλής ανάπτυξης έναντι των απαιτήσεων για μεγαλύτερες δαπάνες ή δανεισμό» σημείωσε