ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών

Σομαλία: Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών

Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις πλημμύρες στη Σομαλία, οι οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι.

Τουλάχιστον 44 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κένυα και τη Σομαλία μετά τις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε σε ανακοίνωσή του αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία ενδέχεται να πληγούν από τις νεροποντές.

Οι πλημμύρες, οι οποίες ακολούθησαν έντονες βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων στη χώρα και έχουν αναγκάσει περισσότερους από 300.000 να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Εν τω μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός της Κένυας ανακοίνωσε ότι 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα από την έναρξη των σφοδρών βροχοπτώσεων την περασμένη Παρασκευή.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών της Σομαλίας δήλωσε ότι την Τρίτη τέθηκε σε ισχύ κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο Hassan Isse, διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Σομαλίας (SOMDA), δήλωσε στο Reuters: "Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι το χειρότερο εδώ και δεκαετίες. Είναι χειρότερο ακόμη και από τις πλημμύρες του 1997".

Οι πλημμύρες τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το παράρτημα Αφρικής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.