ΚΟΣΜΟΣ

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ – Όλα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ – Όλα όσα συζήτησαν οι δύο ηγέτες
AP Photo

Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της τετράωρης συνόδου των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη σύνοδος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες.

Σε μήνυμά του μέσω X (του πρώην Twitter), ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως οι δυο ηγέτες σημείωσαν «σημαντική πρόοδο».

Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε τον Σι Τζινπίνγκ σε πολυτελή χώρο στους λόφους της Καλιφόρνιας για συνάντηση εργασίας, γεύμα και σύντομο περίπατο, πλαισιωμένος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

Ο Μπάιντεν εξακολουθεί να θεωρεί τον Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα»

Ο Τζο Μπάιντεν, μετά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως εξακολουθεί πάντα να θεωρεί αυτόν τον τελευταίο «δικτάτορα», επαναλαμβάνοντας έναν χαρακτηρισμό που έχει προκαλέσει αγανάκτηση και αντιδράσεις από πλευράς Πεκίνου.

«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μολαταύτα, χαρακτήρισε «εποικοδομητικές και παραγωγικές» τις συνομιλίες, αναφερόμενος στη συμφωνία για την αποκατάσταση των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων και στην κινεζική στράτευση στον αγώνα εναντίον της φαιντανύλης.

«Ολοκλήρωσα αρκετές ώρες συνομιλιών με τον πρόεδρο Σι και θεωρώ πως πρόκειται για τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές που είχαμε», ανέφερε.

Ανοικτή και απευθείας επικοινωνία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι μπορεί να συζητήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ «απευθείας» και «αμέσως» σε περίπτωση κρίσης, μετά τη σύνοδό τους στην Καλιφόρνια.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να «κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου (αυτού) ανάμεσα στον πρόεδρο Σι και εμένα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εκείνος και εγώ συμφωνήσαμε πως ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να καλέσει απευθείας και θα ακουστεί αμέσως», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Ταϊβάν

Ο Τζο Μπάιντεν αξίωσε από τον Σι Τζινπίνγκ να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, δήλωσε Αμερικανός πρόεδρος μετά την πολυαναμενόμενη σύνοδο των δυο ηγετών στην Καλιφόρνια.

«Ζητήσαμε από τους Κινέζους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν», είπε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στη νήσο.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν», τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

«Οι πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο Σι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τεχνίτη νοημοσύνη

Οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα των κυβερνήσεών τους για την τεχνητή νοημοσύνη.

Οι πρόεδροι συμφώνησαν «η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση να διεξαγάγουν συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Αμερικάνικες κυρώσεις

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων» καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο Σι στον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, Νέα Κίνα.

Ανοικτές και πάλι οι επικοινωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων

Ο Κινέζος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δυο χωρών.

Οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Μέτρα για να παταχθεί η διακίνηση φαιντανύλης

Η Κίνα δέχθηκε να λάβει «ορισμένο αριθμό αξιόπιστων μέτρων για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη σύνοδο των προέδρων.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος κινεζικού δικτύου που κατ’ αυτήν ενέχεται στην παραγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς, στο οποίο αποδίδονται δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.