ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ταξίδι σωτηρίας στην Αίγυπτο για 28 πρόωρα βρέφη - Η φωτογραφία «γροθιά στο στομάχι»

Τα πρόωρα μωρά της Γάζας μεταφέρονται στην Αίγυπτο
Τα πρόωρα μωρά της Γάζας μεταφέρονται στην Αίγυπτο
ΑΡ

Δεκάδες πρόωρα βρέφη απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας για τη διάβαση της Ράφα και τελικό προορισμό την Αίγυπτο, οπου θα νοσηλευτούν μακριά απο τη φρίκη των βομβαρδισμών

Ομάδες ασθενοφόρων έφυγαν από το νοσοκομείο αλ Σιφα στη νότια Γάζα, μεταφέροντας 28 πρόωρα μωρά στο πέρασμα της Ράφα, ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος. Τα βρέφη θα νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, όταν περάσουν τα σύνορα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είπε ότι τα μωρά απειλούνται από την προοπτική σοβαρής μόλυνσης, με 11 από αυτά να βρίσκονται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση, μακριά απο τις θερμοκοιτίδες.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν αρχικά ότι συνολικά 31 πρόωρα μωρά μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νοσοκομείο των Εμιράτων, ενώ δεν είναι σαφές τι συνέβη σε τρία από τα βρέφη, μετέδωσε το Sky News. Την ίδια στιγμή άλλοι βαριά τραυματισμένοι ασθενείς παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο αλ Σίφα, μέρες μετά την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσηλευτικό συγκρότημα. Η μετακίνηση των μωρών είναι μια κοινή προσπάθεια μεταξύ της φιλανθρωπικής οργάνωσης, του ΠΟΥ και του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η μοίρα των νεογέννητων προσέλκυσε παγκόσμια ενδιαφέρον μετά απο μία σειρά από φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας γιατρούς να προσπαθούν να τα κρατήσουν ζεστά και να τοποθετούν μαζί σε ένα κρεβάτι.

Μια διακοπή ρεύματος είχε θέσει εκτός λειτουργίας τις θερμοκοιτίδες και άλλο κρίσιμο εξοπλισμό, ενώ τα τρόφιμα, με το νερό και τις ατρικές προμήθειες να έχουν εξαντληθεί καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πολεμούσαν τους μαχητές της Χαμάς έξω από το νοσοκομείο. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε ότι τα «πολύ άρρωστα» μωρά απομακρύνθηκαν, μαζί με έξι εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και 10 μέλη της οικογένειας του προσωπικού.

Είπε ότι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, όπου λαμβάνουν επείγουσα φροντίδα. Ομάδα του ΠΟΥ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο το Σάββατο είπε ότι 291 ασθενείς βρίσκονταν ακόμη εκεί, συμπεριλαμβανομένων μωρών, ασθενών με τραύματα με σοβαρά μολυσμένα τραύματα και άλλων με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη που δεν μπορούν να κινηθούν.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς - έναν ισχυρισμό που η μαχητική οργάνωση έχει αρνηθεί. Οι ισραηλινοί στρατιώτες, που έχουν βάση στο νοσοκομείο και ερευνούν τους χώρους του για μέρες, λένε ότι βρήκαν όπλα, ένα φρεάτιο τούνελ και όπλα.