ΚΟΣΜΟΣ

«Game of Thrones» στην ΟpenAI: «Τελεσίγραφο» του προσωπικού για την επιστροφή του Σαμ Άλτμαν

Ο Σαμ Άλτμαν
Ο Σαμ Άλτμαν
ΑΡ

Οι εργαζόμενοι της OpenAI ζητούν την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου, λόγω της απόλυσης του Σαμ Άλτμαν και απαιτούν την επιστροφή του. Η μεγάλη μάχη στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης

Ο συνιδρυτής του OpenAI, Σαμ Άλτμαν, απολύθηκε από διευθύνων σύμβουλος την Παρασκευή (18.11) προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στον κλάδο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Το προσωπικό της εταιρείας κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να παραιτηθεί μετά την απόλυση-σοκ του πρώην αφεντικού

Σε επιστολή τους, αμφισβητούν την αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου και το κατηγορούν ότι υπονομεύει το έργο της εταιρείας. Ζητούν επίσης την επαναφορά του Άλτμαν, ο οποίος πλέον έχει στρατολογηθεί από τη Microsoft και φαίνεται ότι θέλει να μείνει. Ο ίδιος και το αφεντικό της Microsoft, Σάτια Ναντέλα βλέπουν την επιτυχία του OpenAI ως ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε.

«Ο Σάτια και η κορυφαία προτεραιότητά μου παραμένει να διασφαλίσουμε ότι το OpenAI θα συνεχίσει να ευδοκιμεί», έγραψε στο Twitter. «Δεσμευόμαστε να παρέχουμε πλήρως τη συνέχεια των εργασιών στους συνεργάτες και τους πελάτες μας. Η συνεργασία OpenAI/Microsoft το καθιστά αυτό πολύ εφικτό.»

Ο σούπερ σταρ της ΑΙ

Η απόλυση ενός ανθρώπου που είναι μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σόκαρε τον κόσμο της τεχνολογίας. Οι εκατοντάδες υπογράφοντες της επιστολής, μεταξύ των οποίων και ανώτερα στελέχη, λένε ότι ενδέχεται να παραιτηθούν οι ίδιοι εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Δηλώνουν επίσης ότι η Microsoft, ο μεγαλύτερος επενδυτής στο OpenAI, τους έχει διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλο το προσωπικό του OpenAI εάν θελήσουν να ενταχθούν στην εταιρεία.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Ναντέλα είπε ότι ήταν ανοιχτός να συνεργαστεί με το OpenAI ή να συνεργαστεί με τους υπαλλήλους του OpenAI που έρχονται στη Microsoft. «Σε αυτό το σημείο… είναι πολύ, πολύ σαφές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει γύρω από τη διακυβέρνηση [στο OpenAI]», πρόσθεσε, λέγοντας ότι οι εταιρείες θα βρίσκονται σε διάλογο για αυτό.

Ο Evan Morikawa, στέλεχος στην OpenAI, δημοσίευσε στο X -πρώην Twitter- ότι 743 από τους 770 εργαζόμενους της εταιρείας είχαν προσυπογράψει την επιστολή. Ανάμεσά τους ο επικεφαλής επιστήμονας του OpenAI, Ilya Sutskever - παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου το οποίο δέχεται τώρα πιέσεις.Γράφοντας στο Χ είπε ότι έκανε λάθος. «Τώρα λυπάμαι βαθιά για τη συμμετοχή μου στις ενέργειες του διοικητικού συμβουλίου. Ποτέ δεν είχα σκοπό να βλάψω το OpenAI. Λατρεύω όλα όσα έχουμε φτιάξει μαζί και θα κάνω ό,τι μπορώ για να επανενώσω την εταιρεία», δημοσίευσε.

Χαοτικές σκηνές

Σε μια ταχέως κινούμενη και χαοτική σειρά γεγονότων το Σαββατοκύριακο φάνηκε εν συντομία ότι ο Άλτμαν θα μπορούσε να πάρει πίσω τη δουλειά του, λίγο μετά όμως ανακοινώθηκε ότι θα ενταχθεί στη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στο OpenAI με αντάλλαγμα μερίδιο 49%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα έγραψε στο X, ότι ο Άλτμαν θα ηγείται «μιας νέας προηγμένης ερευνητικής ομάδας AI». Απαντώντας στην ανάρτηση που επιβεβαίωνε τη νέα του δουλειά, αλλά πριν από τη δημοσίευση της επιστολής, ο κ. Άλτμαν έγραψε πως «η αποστολή συνεχίζεται». Αργότερα πρόσθεσε: «Όλοι θα συνεργαστούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, και είμαι τόσο ενθουσιασμένος. Μία ομάδα, μία αποστολή»

Εν τω μεταξύ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Twitch Έμετ Σιαρ ανακοινώθηκε οτι θα γίνει το νέο μεταβατικό αφεντικό του OpenAI. Γράφοντας στο X, χαρακτήρισε τη δουλειά «ευκαιρία ζωής». Αλλά πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο απολύθηκε ο κ. Άλτμαν «έβλαψε σοβαρά την εμπιστοσύνη μας».

Ο 38χρονος Άλτμαν βοήθησε στην εκτόξευση της εταιρείας - γνωστότερη για τη δημιουργία του δημοφιλούς bot ChatGPT - και έχει γίνει μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (AI). Η απόλυση του κορυφαίου στελέχους εξέπληξε τους παρατηρητές του κλάδου και εξόργισε πολλούς στην εταιρεία, με αποκορύφωμα να απαιτήσουν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να παραιτηθούν.