ΚΟΣΜΟΣ

Τσάρλι Μάνγκερ: Πέθανε το «δεξί χέρι» του Μπάφετ - Ο δισεκατομμυριούχος «σοφός» των επενδύσεων

O Τσάρλι Μάνγκερ με τον Μπάφετ (δεξιά)
O Τσάρλι Μάνγκερ με τον Μπάφετ (δεξιά)
ΑΡ

Ο Τσάρλι Μάνγκερ, ο οποίος ήταν το «δεξί χέρι» του μεγαλοεπενδυτή Ουόρεν Μπάφετ στην Berkshire Hathaway πέθανε λίγο πριν κλείσει τα 100

Ο έμπιστος του Ουόρεν Μπάφετ, Τσάρλι Μάνγκερ πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 99 ετών, αφήνοντας ένα κενό στην Berkshire Hathaway, που σύμφωνα με τους επενδυτές θα ήταν αδύνατο να καλυφθεί παρά το καθιερωμένο σχέδιο διαδοχής του ομίλου.

Η Berkshire είπε ότι ο Mάνγκερ πέθανε ειρηνικά σε νοσοκομείο στην Καλιφόρνια, όπου ζούσε. Δεν δόθηκε καμία αιτία. Ο Μάνγκερ θα έκλεινε τα 100 την 1η Ιανουαρίου. «Η Berkshire Hathaway δεν θα μπορούσε να έχει φτάσει στην παρούσα κατάστασή της χωρίς την έμπνευση, τη σοφία και τη συμμετοχή του Τσάρλι», δήλωσε ο Μπάφετ, ο 93χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire.

Εκτός από αντιπρόεδρος στην Berkshire ο Μάνγκερ ήταν δικηγόρος ακινήτων, πρόεδρος και εκδότης της Daily Journal Corp., μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Costco, φιλάνθρωπος και αρχιτέκτονας. Στις αρχές του 2023, η περιουσία του υπολογιζόταν σε 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα ποσό εντυπωσιακό μεν, αλλά πολύ μικρότερο από την ασύλληπτη περιουσία του Μπάφετ, η οποία υπολογίζεται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια!

Επίσης, ο Μάνγκερ είχε χάσει το αριστερό του μάτι μετά από επιπλοκές από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη το 1980, όπως γράφει το CNBC. Ο Μάνγκερ ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wesco Financial από το 1984 έως το 2011, όταν η Berkshire του Μπάφετ αγόρασε τις εναπομείνασες μετοχές της ασφαλιστικής και επενδυτικής εταιρείας με έδρα την Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Ο Μπάφετ πιστώνει στον Μάνγκερ τη διεύρυνση της επενδυτικής του στρατηγικής από το να προτιμά προβληματικές εταιρείες σε χαμηλές τιμές με την ελπίδα να αποκομίσει κέρδη, στο να εστιάζει σε εταιρείες ανώτερης ποιότητας, αλλά υποτιμημένες.