ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Βρετανία: Χάκερ από Ρωσία και Κίνα παραβίασαν πυρηνική εγκατάσταση

Συναγερμός στην Βρετανία: Χάκερ από Ρωσία και Κίνα παραβίασαν πυρηνική εγκατάσταση

Να σημειωθεί ότι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σέλαφιλντ είναι ακόμη αποθηκευμένη η μεγαλύτερη ποσότητα πλουτωνίου στον κόσμο

Μια αποκάλυψη που εγείρει ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη έκανε ο βρετανικός Guardian. Όπως αποκαλύπτει, χάκερ που συνδέονται με τη Ρωσία και την Κίνα παραβίασαν τα τελευταία χρόνια τα συστήματα της βρετανικής πυρηνικής εγκατάστασης Σέλαφιλντ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα τα περιστατικά συγκαλύφθηκαν από τη διοίκηση της εγκατάστασης, στην οποία αποθηκεύονται πυρηνικά απόβλητα.



Το ρεπορτάζ της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας αναφέρει ότι οι Αρχές δεν γνωρίζουν πότε ακριβώς παραβιάστηκαν για πρώτη φορά τα συστήματα πληροφορικής ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν το κακόβουλο λογισμικό έχει εξαλειφθεί.

Να σημειωθεί ότι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σέλαφιλντ είναι ακόμη αποθηκευμένη η μεγαλύτερη ποσότητα πλουτωνίου στον κόσμο, αλλά και τεράστιες ποσότητες αποβλήτων από το βρετανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τον Guardian να χαρακτηρίζει τη μονάδα ως «την πιο τοξική πυρηνική εγκατάσταση στην Ευρώπη».


Ο σταθμός του Σέλαφιλντ, ο οποίος ήταν ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον κόσμο που λειτούργησε για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, σταμάτησε την παραγωγή το 2003.