ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Δεκάδες νεκροί σε νέες ισραηλινές επιδρομές - Φόβοι για εγκλωβισμένους μέσα στα ερείπια

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα
Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα
ΑΡ

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους σε ολόκληρη τη Γάζα σήμερα με αναφορές για δεκάδες Παλαιστίνιους νεκρούς ή τραυματίες

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους σε όλη τη βόρεια και νότια Γάζα το Σάββατο (16.12), συμπεριλαμβανομένου ενός κτιρίου της YMCA, με αναφορές για δεκάδες θανάτους ή τραυματισμούς Παλαιστινίων, παρά την τελευταία έκκληση των ΗΠΑ να περιορίσουν την εκστρατεία και να επικεντρωθούν στους ηγέτες της Χαμάς.

Στο Χαν Γιουνίς στο νότο, Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Νοσοκομείο Nasser είχε δεχτεί 20 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές τη νύχτα, εκτός από δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι τα ισραηλινά πλήγματα στην πόλη της Γάζας στο βορρά έπληξαν την έδρα της YMCA, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες εκτοπισμένους και ανέφερε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA ανέφερε ότι περίπου 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές σε τρία σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, κάτι που οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε ότι η χερσαία επίθεση του Ισραήλ και τα πλήγματα σε ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν καταστήσει δύσκολη τη συλλογή πληροφοριών για θύματα στη βόρεια Γάζα.

Τα συνεργεία διάσωσης θεωρούν ότι ορισμένα θύματα παραμένουν θαμμένα κάτω από τα ερείπια σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές. Οι κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν επίσης έντονες μάχες και βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Σειτζάια, Ζειοτούν, Τούφα και Μπειτ Χανούν στα βόρεια και στο κέντρο, ανατολικά και βόρεια του Χαν Γιουνίς

«Η Λωρίδα της Γάζας μετατράπηκε σε μια μπάλα φωτιάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορούσαμε να ακούσουμε εκρήξεις και πυροβολισμούς να αντηχούν από όλες τις κατευθύνσεις», είπε ο Αχμέντ, 45 ετών, ηλεκτρολόγος και πατέρας έξι παιδιών, στο Reuters από ένα καταφύγιο στην κεντρική Γάζα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ την Πέμπτη και την Παρασκευή να περιορίσει την εκστρατεία και να προχωρήσει σε πιο στοχευμένες επιχειρήσεις κατά των ηγετών της Χαμάς, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Ισραηλινοί αξιωματούχοι τόνισαν δημόσια ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρι να εξαλείψουν τη Χαμάς. Η Ουάσιγκτον φάνηκε να αναγνωρίζει τη διαφωνία, καθώς ο Σάλιβαν είπε ότι το χρονοδιάγραμμα βρισκόταν υπό «εντατική συζήτηση» μεταξύ των συμμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι βομβάρδισε ένα κτίριο στη Τζαμπαλία από αέρος, αφού οι δυνάμεις του δέχθηκαν πυρά και μαχητές της Χαμάς εμφανίστηκαν στην οροφή. Δεν ήταν σαφές εάν το κτίριο ήταν ένα από αυτά που η WAFA είπε ότι χτυπήθηκαν. Ο στρατός είπε επίσης ότι σκότωσε μαχητές που είχαν κλειστεί σε δύο σχολικά κτίρια στην πόλη της Γάζας και έκανε επιδρομές σε διαμερίσματα στο Χαν Γιουνίς, εφοδιασμένα με όπλα, αποκαλύπτοντας αυτό που περιέγραψε ως υπόγεια υποδομή που χρησιμοποιεί η Χαμάς, η μαχητική ομάδα που διοικεί τη Γάζα και ότι το Ισραήλ έχει ορκιστεί να καταστρέψουν.

«Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει. Το φαγητό λιγοστεύει, το νερό χειροτερεύει, μόνο ο θάνατος, ο φόβος και η καταστροφή μεγαλώνουν», είπε η Samira, 40 ετών, μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία έχει εκτοπιστεί στη Ράφα, κοντά στα νότια σύνορα με την Αίγυπτο. Δεν αντέχω άλλο τα παιδιά, είναι τρομοκρατημένα και εγώ. Κάθε βράδυ πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η τελευταία μας νύχτα, ο βομβαρδισμός δεν σταματά», είπε στο Reuters τηλεφωνικά. «Πότε θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος;»

Με τις έντονες μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη με «αδιάκριτες» αεροπορικές επιδρομές. Σε μια αιφνιδιαστική διασυνοριακή επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και αιχμαλωτίζοντας 240 ομήρους. Η αντεπίθεση του Ισραήλ έχει προκαλέσει τον θάνατο 19.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται θαμμένοι κάτω από ερείπια.