ΕΝΝΕΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ - ΔΙΕΥΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ

ΚΟΣΜΟΣ

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία - Φόβοι για ολική ανάφλεξη με το Ιράν

Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σε ιστορική ελληνορθόδοξη εκκλησία - Φόβοι για ολική ανάφλεξη με το Ιράν

Αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο έπεσε στην εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο και ακόμα 9 στρατιώτες στη συνέχεια, που πήγαν να τον βοηθήσουν. Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοινώνει ότι πολεμάει σε επτά μέτωπα.

Όλο και πιο σφοδρές γίνονται οι συγκρούσεις, πέρα από τη Γάζα, με το Ισραήλ να δέχεται επιθέσεις από επτά μέτωπα. Σήμερα, ένας ελληνοκαθολικός ιερός ναός δέχτηκε επίθεση, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Συκεκριμένα, επίθεση στην «ελληνορθόδοξη» εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ στο βόρειο Ισραήλ εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Όπως γράφουν σε ανακοίνωση στην πλατφόρμα Χ, αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο χτύπησε απευθείας την εκκλησία τραυματίζοντας έναν άμαχο.

Η ανάρτηση των IDF:

«Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας του Ικρίτ στο βόρειο Ισραήλ. Ένας αντιαρματικός πύραυλος από τον Λίβανο χτύπησε απευθείας την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο μία ξεκάθαρη παραβίαση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και παραβίαση της ανεξιθρησκίας».

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν στη συνέχεια, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από άλλο πλήγμα της Χεζμπολάχ, την ώρα που παρείχαν βοήθεια στον τραυματισμένο άμαχο.

Πρόκειται για την Παναγία του Ικρίτ, που σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, είναι ελληνοκαθολική εκκλησία που δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και όχι ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά ο ισραηλινός στρατός.

Το ψήφισμα 1701, που υιοθετήθηκε για να βάλει τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006 αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις μεταξύ των συνόρων και του ποταμού Λιτάνι.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, όπως έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν».

Οι κάτοικοι του Ικρίτ εκδιώχθηκαν από τη γη τους από τον ισραηλινό στρατό μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η εκκλησία και ένα κοιμητήριο είναι ό,τι απομένει από το χωριό το οποίο ισοπεδώθηκε τα Χριστούγεννα του 1951, ώστε να εμποδιστούν οι κάτοικοι να επιστρέψουν σε αυτό, έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, και άλλοι 13 στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι 9 ήταν στρατιώτες. Σήμερα τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι από ισραηλινά πυρά στην κοινότητα Τουλίν του Λιβάνου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο NNA.

«Επιθέσεις σε επτά μέτωπα»

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δηλώνει ότι το Ισραήλ πλέον δέχεται επιθέσεις από επτά διαφορετικά σημεία και ότι ο στρατός απαντάει με αντίποινα στα έξι από αυτά.

«Βρισκόμαστε σε έναν πολυ-μέτωπο πόλεμο, καθώς δεχόμαστε επιθέσεις από επτά διαφορετικές περιοχές: Γάζα, Λίβανος, Συρία, Δυτική Όχθη, Ιράκ, Υεμένη και Ιράν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του έχουν απαντήσει στα έξι από αυτά. «Όποιο δρα εναντίον μας αποτελεί πιθανό μας στόχο», σημείωσε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις απειλές που εξαπολύει το Ιράν, έπειτα από την εξουδετέρωση στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης, σε συριακό έδαφος.

Φόβοι για εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο

Την ίδια ώρα, μεγάλες διαδηλώσεις είναι σε εξέλιξη μπροστά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, απαιτώντας εκδίκηση εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του υψηλόβαθμού αξιωματούχου του IRGC, Reza Mousavi στη Συρία την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna, ο Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σκοτώθηκε στη Συρία σε βομβαρδισμό, που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ο στρατηγός Σαγέντ Ραζί Μουσαβί, ένας από τους εμπειρότερους συμβούλους των Φρουρών στη Συρία, σκοτώθηκε «σε επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος πριν από μερικές ώρες» στη συνοικία Σαγίντα Ζεϊνάμπ, στα νότια προάστια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, ο Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να ανακοινώσει τον θάνατό του, αναφέροντας ότι ήταν ένας από τους παλαιότερους συμβούλους των Φρουρών στη Συρία. Ήταν επίσης «μεταξύ των συντρόφων του Κασέμ Σολεϊμανί», του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.

Προειδοποίηση για αντίποινα

Σε μια πρώτη αντίδραση, οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Μουσαβί, ο οποίος είχε τον βαθμό του ταξίαρχου και ήταν αρμόδιος για την επιμελητειακή υποστήριξη «του άξονα της αντίστασης» (σ.σ. των ένοπλων οργανώσεων που μάχονται το Ισραήλ) στη Συρία. «Αναμφίβολα, το σφετεριστικό και βάρβαρο σιωνιστικό καθεστώς θα πληρώσει για αυτό το έγκλημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση που διαβάστηκε στην κρατική τηλεόραση.

Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποιο σχόλιο από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Όταν ρωτήθηκε για τον θάνατο του Μουσαβί, ένας εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν σχολιάζει τις πληροφορίες των ξένων μέσων ενημέρωσης».

Το Ισραήλ εξαπολύει εδώ και χρόνια επιθέσεις σε στόχους που συνδέονται με το Ιράν στη Συρία. Στις αρχές του μήνα, το Ιράν ανέφερε ότι από ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που εργάζονταν ως στρατιωτικοί σύμβουλοι στη Συρία.

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί κατηγόρησε το Ισραήλ ότι σκότωσε έναν από τους επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, σε αεροπορική επίθεση που πραγματοποιήθηκε το πρωί κοντά στη Δαμασκό, στη Συρία και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει σίγουρα για αυτό το έγκλημα».

«Η ενέργεια αυτή είναι αναμφίβολα άλλη μια ένδειξη της ματαίωσης, της αδυναμίας και της ανικανότητας του σιωνιστικού καθεστώτος στην περιοχή» ανέφερε ο Ραϊσί στην ανακοίνωσή του.

Οι καταστροφές των ελληνορθόδοξων μνημείων

«Θύμα» του πολέμου έπεσε στα τέλη Οκτωβρίου και ο ιστορικός ναός του Αγίου Πορφυρίου, στο κέντρο της Γάζας, όταν η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σημείο δίπλα από την εκκλησία, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες Χριστιανοί.

Οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 18.

Σύμφωνα με τοπικούς χριστιανούς ηγέτες, έχουν απομείνει μόνο 1000 χίλιοι χριστιανοί στη Γάζα, σε σύγκριση με περισσότερους από 7000 επτά χιλιάδες πριν από την κατάληψη της εξουσίας στη Λωρίδα της Χαμάς το 2007.

Τόπος παρηγοριάς

Χτισμένος μεταξύ του 1150 και του 1160, πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα. Ο Άγιος Πορφύριος παρείχε παρηγοριά σε γενιές Παλαιστινίων στη Γάζα, ειδικά σε περιόδους φόβου και ο Ναός αποτέλεσε τόπος ελπίδας, γεμάτος προσευχές και ύμνους.

Οι αρχαίες αυλές και οι προστατευμένοι διάδρομοι της εκκλησίας προσφέρουν καταφύγιο τόσο σε μουσουλμάνους όσο και σε χριστιανούς, «καθώς ο πόλεμος δεν γνωρίζει θρησκεία», είπε ο πατέρας Ηλίας. Ο Τζορτζ Σαμπίν, ένας Παλαιστίνιος Χριστιανός και πατέρας τεσσάρων παιδιών που είχε βρει καταφύγιο στην εκκλησία με την οικογένειά του, είπε ότι δεν είχαν πού αλλού να πάνε. Οι δρόμοι τους είχαν γίνει στόχος τριών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Ο ναός έσωσε τις ζωές μας», είπε στο Al Jazeera. «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μαζευόμαστε μαζί, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί, γέροι και νέοι, και προσευχόμαστε για ασφάλεια και ειρήνη».

Μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η έκρηξη κατέστρεψε την πρόσοψη της εκκλησίας και προκάλεσε την κατάρρευση ενός παρακείμενου κτηρίου. Σε ανακοίνωσή του που εκφράζει την «εντονότερη καταδίκη του», το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων απέδωσε την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Πρόσθεσε ότι η στόχευση των εκκλησιών και των ιδρυμάτων τους, που χρησιμοποιούνται συχνά από πολίτες που αναζητούν καταφύγιο, «αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί». Ο ισραηλινός στρατός εξετάζει το θέμα, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε το πλήγμα στον ελληνόρθοδο ναό και εξέφρασε την οδύνη του για τις ανθρώπινες απώλειες.

Η ιστορία του Ναού

Η Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου είναι η παλαιότερη ενεργή εκκλησία στην πόλη της Γάζας. Βρίσκεται στη συνοικία Zaytun της Παλιάς Πόλης της Γάζας και πήρε το όνομά του από τον επίσκοπο της Γάζας του 5ου αιώνα, Άγιο Πορφύριο. Ο τάφος του βρίσκεται στη βορειοανατολική γωνία της εκκλησίας.

Χτίστηκε το 425 μ.Χ. και τα αρχεία του 15ου αιώνα δείχνουν ότι για την αφιέρωση του ναού στον Άγιο Πορφύριο υπήρξε «μαρτυρία» και στην Παναγία. Το 1856 ανακαινίστηκε. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν μερικά γείσα και βάσεις που χρονολογούνται από την περίοδο των Σταυροφόρων, πολλά από τα άλλα τμήματα είναι μεταγενέστερες προσθήκες.

Το σημερινό κτήριο φαίνεται να χτίστηκε στην κορυφή παλαιότερου ναού. Ο ναός αποτελείται από ένα ενιαίο κλίτος, δύο θολωτούς κόλπους, με προεξέχουσα ημικυκλική αψίδα. Εσωτερικά, το κτίριο έχει διαστάσεις 22,9 μέτρα επί 8,9 μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αψίδας. Έχει αρχιτεκτονικές και κατασκευαστικές ομοιότητες με τον πρώην Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, σήμερα το Μεγάλο Τέμενος της Γάζας.

Υπάρχουν τρεις είσοδοι για την εκκλησία: η δυτική έχει στοά με τρεις μαρμάρινους κίονες που στηρίζουν δύο οξυκόρυφα τόξα. Οι βάσεις των μαρμάρων χρονολογούνται από την εποχή των Σταυροφόρων. Η είσοδος μπορεί να γίνει και από την πρόσοψή του ή από μια πλαϊνή πόρτα που ανοίγει σε μια σύγχρονη στοά με σκάλες.Τα κολοσσιαία τείχη του στηρίζονται σε οριζόντιους μαρμάρινους και γρανιτένιους κίονες και παραστάδες.

Το 2014, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι που διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που είχαν σκοτώσει περισσότερους από 70 Παλαιστίνιους κατέφυγαν στην Εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου. Κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, οικογένειες κοιμόντουσαν στους διαδρόμους και τα δωμάτια της εκκλησίας και των παρακείμενων κτηρίων, όπου τους παρείχαν γεύματα και ιατρική περίθαλψη.

Σχετικές ειδήσεις