ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σάλος με το «σχεδόν γυμνό» πάρτι διασήμων στη Μόσχα - O «ράπερ με την κάλτσα» που φυλακίστηκε

Σάλος με το γυμνό πάρτι διασήμων στη Μόσχα
Σάλος με το γυμνό πάρτι διασήμων στη Μόσχα
ΑΡ

Γνωστός Ρώσος ράπερ φυλακίστηκε εν μέσω αντιδράσεων για το «σχεδόν γυμνό» πάρτι σε νυχτερινό κέντρο της Μόσχας. Θύελλα αντιδράσεων για την ξέφρενη βραδιά, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία

Το «σχεδόν γυμνό» πάρτι έχει προκαλέσει οργή σε συντηρητικούς πολιτικούς, υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία και όχι μόνον.Ένας ράπερ που παρευρέθηκε στο πάρτι διασημοτήτων φορώντας μόνο...μια κάλτσα φυλακίστηκε για 15 ημέρες, οι χορηγοί ορισμένων από τους πιο γνωστούς διασκεδαστές της Ρωσίας έσκισαν τα συμβόλαιά τους και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να μην ασχολείται με το θέμα.

Ένα πάρτι με «σχεδόν γυμνό» ενδυματολογικό κώδικα σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Μόσχας, πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Ρωσία εμπλέκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και οι αρχές προωθούν μια ολοένα και πιο συντηρητική κοινωνική ατζέντα και προκάλεσε μια ασυνήθιστα γρήγορη και ισχυρή αντίδραση.

Ένα βίντεο με τον εκπρόσωπο του Πούτιν να ακούει μια εξήγηση από ένα από τα αστέρια που παρευρέθηκαν κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και το Baza, ένα ειδησεογραφικό μέσο γνωστό για τις επαφές του με τις υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε ότι τα στρατεύματα που πολεμούσαν στην Ουκρανία ήταν από τα πρώτα που παραπονέθηκαν αφού είδαν το υλικό. Οι φωτογραφίες της εκδήλωσης λέγεται ότι έφτασαν στον Πούτιν που δεν είχε εντυπωσιαστεί.

Ο Nikolai Vasilyev, ένας ράπερ γνωστός ως Vacio που παρευρέθηκε στο πάρτι φορώντας μόνο μια κάλτσα για να καλύψει το πέος του, φυλακίστηκε από δικαστήριο της Μόσχας για 15 ημέρες και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 2.182 δολάρίων για προπαγάνδα «μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Μετά το πάρτι ακυρώθηκαν συναυλίες και προσοδοφόρες εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, «πάγωσαν» συμβόλαια με χορηγούς και τουλάχιστον σε μία περίπτωση, φέρεται να αποκόπηκαν ονόματα πρώτης γραμμής από μια νέα ταινία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, την Τετάρτη ζήτησε από τους δημοσιογράφους να τον συγχωρέσουν που δεν σχολίασε δημόσια το σκάνδαλο που φουντώνει, λέγοντας: «Εσείς και εγώ ας είμαστε οι μόνοι στη χώρα που δεν συζητάμε αυτό το θέμα».

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η εκδήλωση είχε «στιγματίσει» όσους συμμετείχαν, αλλά ότι τώρα είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν μόνοι τους, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ura.ru. Η σφοδρή αντίδραση από τις αρχές, τους βουλευτές και τους μπλόγκερ που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και τις ομάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας κυριαρχούν στα ρωσικά πρωτοσέλιδα εδώ και μέρες, εκτοπίζοντας ιστορίες σχετικά με την αύξηση στις τιμές των αυγών και τον πληθωρισμό.

Το πάρτι, στο νυχτερινό κέντρο Mutabor της Μόσχας στις 21 Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε από την blogger Aναστασία (Nάστια) Iβλίβα και συμμετείχαν γνωστοί τραγουδιστές σε διάφορες καταστάσεις «γύμνιας», οι οποίοι ήταν πρώτα ονόματα σε ψυχαγωγικά προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης για χρόνια.

Η Iβλίβα, η οποία έκτοτε έγινε ένα από τα πιο αναγνωρισμένα ονόματα της Ρωσίας και η οποία παρευρέθηκε φορώντας κοσμήματα αξίας 251.000 δολαρίων σε μια εποχή που ορισμένοι Ρώσοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, έχει δημοσιεύσει δύο δημόσια βίντεο συγγνώμης. Στη δεύτερη δακρυσμένη εξομολόγηση, που κυκλοφόρησε στις 27 Δεκεμβρίου, είπε ότι μετάνιωσε για τις πράξεις της και άξιζε όλα όσα της καταλογίζουν, αλλά ήλπιζε ότι θα μπορούσε να της δοθεί «μια δεύτερη ευκαιρία».

Το όνομά της έκτοτε εξαφανίστηκε ως ένα από τα δημόσια πρόσωπα της μεγάλης ρωσικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας MTS, οι φορολογικές αρχές άνοιξαν έρευνα που επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης πέντε ετών και ένα δικαστήριο της Μόσχας αποδέχθηκε αγωγή από μια ομάδα ατόμων που απαιτούσαν να πληρώσει 10,9 εκατομμύρια δολάρια για «ηθική βλάβη».

H Ξένια ΣόμπτσακΑΡ

Εάν πετύχουν, θέλουν τα χρήματα να πάνε σε ένα κρατικό ταμείο που υποστηρίζει τους βετεράνους πολέμου της Ουκρανίας. «Το να διοργανώνουμε τέτοιες εκδηλώσεις σε μια εποχή που τα αδέρφια μας πεθαίνουν στην [ουκρανική] ειδική στρατιωτική επιχείρηση και πολλά παιδιά χάνουν τους πατέρες τους είναι κυνικό», δήλωσε η Γιεκατερίνα Mιζουλίνα, διευθύντρια του Ρωσικού Συνδέσμου για ένα Ασφαλές Διαδίκτυο, ενός φορέα που ιδρύθηκε με την υποστήριξη των αρχών.«Οι στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή σίγουρα δεν πολεμούν για αυτό».

Πολλοί από τους διάσημους συμμετέχοντες του πάρτι έχουν ζητήσει συγγνώμη, ανάμεσά τους η δημοσιογράφος Κένια Σόμπτσακ, της οποίας ο αείμνηστος πατέρας Aνατόλι ήταν φίλος και αφεντικό του Πούτιν. Το σκάνδαλο σημειώνεται σε μια στιγμή που ο Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να κερδίσει άνετα άλλη μια εξαετή θητεία στις εκλογές του Μαρτίου, έχει διπλασιάσει τον κοινωνικό συντηρητισμό, προτρέποντας τις οικογένειες να κάνουν οκτώ ή περισσότερα παιδιά. Το σκάνδαλο έχει εξοργίσει όσους στηρίζουν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια γυναίκα που είπε ότι ο ανιψιός της έχασε και τα δύο πόδια στο πεδίο της μάχης έγραψε σε μια ανάρτηση στο ότι τα αστέρια πρέπει να πληρώσουν για προσθετικά πόδια για τον συγγενή της και άλλους για να επανορθώσουν. «Αυτό θα ήταν καλύτερη συγγνώμη», έγραψε.