ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Εικόνες χάους μετά τη διακοπή των δρομολογίων της Eurostar λόγω πλημμύρας

Βρετανία: Εικόνες χάους μετά τη διακοπή των δρομολογίων της Eurostar λόγω πλημμύρας
AP

Λονδίνο: Οι επιβάτες είναι αναστατωμένοι και σε αβεβαιότητα βλέποντας να ναυαγούν τα σχέδιά τους για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Σκηνές χάους και απόγνωσης επικρατούν στο Λονδίνο μετά την ακύρωση όλων των σημερινών δρομολογίων των αμαξοστοιχιών Eurostar από και προς της βρετανική πρωτεύουσας, «εξαιτίας της πλημμύρας σε μια σήραγγα στη γραμμή υψηλής ταχύτητας», όπως ανέφερε η εταιρεία στον ιστότοπό της.

Οι επιβάτες είναι αναστατωμένοι και σε αβεβαιότητα βλέποντας να ναυαγούν τα σχέδιά τους για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αναζητώντας εναλλακτικές διαδρομές για τα σπίτια ή τις διακοπές τους. Στο σταθμό, εκατοντάδες βαλίτσες παρατάχθηκαν στους πεζόδρομους, κόσμος στοιβαγμένος στα καθίσματα, παιδιά να κλαίνε και οι ανακοινώσει συγνώμης να ακούγονται από τα μεγάφωνα.

Ταξιδιώτες περιγράφουν την περιπέτειά τους, άλλοι βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο κι άλλοι μισοάδειο.

Ο Rupert Laing, επιβιβάστηκε στο τρένο 5.40 π.μ. από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο, το πρώτο σκέλος του ταξιδιού του στη Λιμόζ της Γαλλίας, για να περάσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με την αρραβωνιαστικιά του. Αλλά όταν έφτασε στο St Pancras, έμαθε ότι το δρομολόγιο για το Παρίσι ακυρώθηκε.

«Είμαι λίγο κολλημένος στη μέση αυτή τη στιγμή», είπε. «Είναι λίγο δύσκολο, λίγο απογοητευτικό». Ο Laing βρέθηκε να τρέχει σε ένα αεροδρόμιο για να πετάξει.

Η πλοήγηση στο χάος με τα παιδιά είναι μια άλλη πρόκληση για τους επιβάτες. Ο Amin Kabbani, ένας 40χρονος που ζει στη Σαουδική Αραβία, επισκεπτόταν το Λονδίνο και στη συνέχεια το Άμστερνταμ, όπου ζει ο αδελφός του, με τη σύντροφό του και τον πεντάχρονο γιο του. Αγόρασε στον γιο του ένα περιοδικό ποδοσφαίρου από ένα κατάστημα μέσα στο σταθμό για να τον κρατήσει απασχολημένο. «Προσπαθώ να τον δωροδοκήσω με δώρα από τον Hamleys», είπε ο Kabbani.

Ο Νικ Τόμσον, 41 ετών, ο οποίος ζει στην Ουάσινγκτον, επισκεπτόταν το Λονδίνο με τη σύζυγό του, Τσέλσι, και δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών. «Τα πάνε αρκετά καλά, τα πάνε καλύτερα από εμένα», είπε. Ο γιος του φορούσε φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν και είχαν προγραμματίσει να ξεναγηθούν στο γήπεδο το Σάββατο.

Για τον Thompson, η πλημμυρισμένη γραμμή είχε ως αποτέλεσμα σημαντική δαπάνη. Είπε ότι πλήρωνε 2.800 λίρες για ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο για να φτάσει στο Παρίσι από μια εναλλακτική διαδρομή. «Πρέπει να φτάσουμε εκεί», είπε. Η οικογένεια έκανε κρατήσεις για το Λούβρο, τον Πύργο του Άιφελ και το δείπνο την Κυριακή και ήλπιζε να σώσει τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς. «Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά ελπίζουμε ότι είμαστε σε θέση να το ξεκαθαρίσουμε», είπε

Η Pearl Vaughan, μια 33χρονη με έδρα τη Χάβρη της Γαλλίας, ήρθε στο Λονδίνο την παραμονή των Χριστουγέννων με τους γονείς και τον φίλο της. Ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν στο σπίτι τους το Σάββατο για να περάσουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με φίλους - αλλά δεν ήταν σίγουροι αν το τρένο τους θα αναχωρούσε.

Ο Herman Mellema, 30 ετών, ήρθε στο Λονδίνο με τη σύντροφό του από το Άμστερνταμ. Επέλεξαν το σιδηρόδρομο από τις πτήσεις για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά βρέθηκαν να κοιτάζουν τις πτήσεις ούτως ή άλλως μετά την αναστολή του δρομολογίου τους. Ο Mellema είπε ότι θα ήθελε να είχαν φύγει την Παρασκευή. «Είναι νόμος του Μέρφι», είπε.

«Είναι ατυχές, αλλά δεν πρόκειται να καθίσουμε εδώ να είμαστε όλοι γκρινιάρηδες».