ΚΟΣΜΟΣ

Βασιλιάς Αμπντάλα Ιορδανίας: «Το Ισραήλ δημιουργεί μια ολόκληρη γενιά ορφανών στη Γάζα»

Mια γενιά ορφανών δημιουργείται πλέον στη Γάζα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου
Mια γενιά ορφανών δημιουργείται πλέον στη Γάζα, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου
ΑΡ

Η σύγκρουση στη Γάζα έχει δημιουργήσει «μια ολόκληρη γενιά ορφανών», δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας σε ομιλία του τη Δευτέρα (8/1)

Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ ξεκίνησε αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την βίαιη επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι και περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν όμηροι. Έκτοτε, περίπου ένας στους 100 ανθρώπους στη Γάζα έχει σκοτωθεί, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία παράγει τα δεδομένα της από νοσοκομεία στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 23.084 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι 58.926 τραυματίστηκαν στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διευθύνεται από τη Χαμάς. Το υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα δήλωσε ότι περισσότεροι από 5.300 από τους νεκρούς είναι γυναίκες και περισσότεροι από 9.000 ήταν παιδιά. Το CNN δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους αριθμούς

Μια ξεχωριστή στατιστική που δημοσίευσε ο διεθνής οργανισμός Save the Children ανέφερε ότι περισσότερα από 10 παιδιά χάνουν κατά μέσο όρο το ένα ή και τα δύο πόδια τους κάθε μέρα στη Γάζα από τον Οκτώβριο. Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ έχει πυροδοτήσει διεθνή κατακραυγή με έναν αυξανόμενο αριθμό εθνών που υποστηρίζουν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν τους Ισραηλινούς αξιωματούχους τις τελευταίες εβδομάδες να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους αμάχους και να εφαρμόσουν πιο στρατηγικά πλήγματα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αντισταθεί στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Καθώς οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται, η σύγκρουση στη Γάζα έχει δημιουργήσει «μια ολόκληρη γενιά ορφανών», δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας σε ομιλία του τη Δευτέρα. «Περισσότερα παιδιά έχουν πεθάνει στη Γάζα από ό,τι σε όλες τις άλλες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο τον περασμένο χρόνο», είπε σύμφωνα με την ομιλία που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Από αυτά που επέζησαν, πολλά έχασαν τον έναν ή και τους δύο γονείς - μια ολόκληρη γενιά ορφανών».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Κιγκάλι στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Petra της Ιορδανίας. «Πώς μπορεί η αδιάκριτη επιθετικότητα και ο βομβαρδισμός να φέρουν ειρήνη; Πώς μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια, όταν χτίζουν πάνω στο μίσος;» διερωτήθηκε.

«Χωρίς δίκαιη ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, ο κόσμος θα συνεχίσει να πληρώνει βαρύ τίμημα για την αποτυχία επίλυσης αυτής της σύγκρουσης και δεν θα γνωρίσουμε ποτέ την πραγματική ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησε.

Η ομιλία στη Ρουάντα έγινε μετά τη συνάντηση του Αμπντάλα της Ιορδανίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο Αμμάν την Κυριακή, όπου οι δυο τους «συμφώνησαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό για διαρκή ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα, οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ. Ο Αμπντάλα προειδοποίησε επίσης τον Μπλίνκεν για τις «καταστροφικές συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα», σύμφωνα με ανακοίνωση του παλατιού που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή τους.