ΚΟΣΜΟΣ

Άιοβα: Τι σημαίνει η σαρωτική νίκη Τραμπ στη μάχη για τον Λευκό Οίκο

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί στην πρώτη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία. Οι αντίπαλοί του, οι ισορροπίες στο κόμμα και η επόμενη ημέρα των προκριματικών 

Ήταν ίσως η λιγότερο απροσδόκητη νίκη στην ιστορία των προκριματικών της Άιοβα, γράφει στη σχετική ανάλυση το BBC. Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε την πρώτη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες. Αλλά η κυριαρχία στην καταμέτρηση των ψήφων ήταν μόνο ένας λόγος για τον οποίο ο πρώην πρόεδρος πανηγύριζε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι υποστηρικτές του αψήφησαν το κρύο για να τον οδηγήσουν στη νίκη.

Κανένας από τους κύριους αντιπάλους του Τραμπ, η Νίκι Χέιλι ή ο Ρον Ντε Σάντις, δεν εμφανίστηκαν ως ξεκάθαροι αμσφισβητίες. επομένως η ψήφος «μη Τραμπ» παραμένει διχασμένη. Εν τω μεταξύ, ο τέταρτος διεκδικητής του χρίσματος Βίβεκ Ραμασουάμι ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κούρσα και θα υποστηρίξει τον Τραμπ στο Νιου Χάμσαϊρ την προσεχή Τρίτη (23/1)

Το κόμμα «ανήκει» στον Τραμπ

Η νίκη Τραμπ στην Άιοβα ήταν ιστορικά τεράστια. Κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε όλες εκτός από μία από τις 99 κομητείες της Αϊόβα (έχασε την άλλη με μία ψήφο). Κανείς δεν είχε επικρατήσει σε προκριματικές με περισσότερες από 12 μονάδες πριν - το περιθώριο του κ. Τραμπ θα πλησιάσει το 30% και θα μπορούσε να καταλήξει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών που συμμετείχαν. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, ο κ. Τραμπ είχε κερδίσει το 51%, με τον Ντε Σάντις να ακολουθεί με 21% και την Χέιλι με 19%.

Περίπου οι μισοί από τους Ρεπουμπλικάνους συμμετέχοντες στις προκριματικές θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του κινήματος του Τραμπ «Κάντε την Αμερική Ξανά Μεγάλη», σύμφωνα με το CBS News. Η νίκη του Τραμπ ήταν ευρεία. Κέρδισε μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες, ενώ επικράτησε και στους ευαγγελικούς και συντηρητικούς ψηφοφόρους που δυσκολεύτηκε να κερδίσει το 2016.

Συνήθως, οι ηττημένοι προεδρικοί υποψήφιοι σβήνουν από τη μνήμη, ποτέ δεν μπορούν να αποτινάξουν το λεκέ της απώλειας. Ο Τραμπ, ωστόσο, κατάφερε να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους, στην Άιοβα και σε εθνικό επίπεδο ότι δεν έχασε. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετοχόντων στην Αϊόβα είπε στο CBS ότι ο Τραμπ ήταν ο σημερινός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020 - ένας αριθμός που αυξήθηκε στο 90% μεταξύ των υποστηρικτών του.

Η νίκη Τραμπ είναι μια αξιοσημείωτη ανατροπή

Η δεσπόζουσα θέση του Τραμπ εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν αδιαμφισβήτητη - αλλά η νίκη του στην Άιοβα στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής, είναι εξαιρετική.

Πριν από τρία χρόνια, τελείωσε την πρώτη του προεδρική θητεία κάτω από ένα σύννεφο αντιπαράθεσης, με τους οπαδούς του να αμφισβητούν την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Αντιμετωπίζει δύο ποινικές δίκες που προκύπτουν από αυτές τις ενέργειες.

Τώρα, ως νικητής των προκριματικών εκλογών της Άιοβα, έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει ακόμα δουλειά μέχρι να κερδίσει το χρίσμα. Θα δώσει μία σκληρή μάχη με την Χέιλι στο Νιου Χάμσαϊρ την επόμενη εβδομάδα, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κάποτε κυρίαρχο προβάδισμά του έχει μειωθεί σχεδόν σε μονοψήφιο αριθμό. Αλλά εξακολουθεί να είναι το συντριπτικό φαβορί στην κούρσα.

Δεν προέκυψε ξεκάθαρος αντίπαλος

Το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής ίντριγκας αφορούσε ποιος υποψήφιος θα έπαιρνε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Τραμπ. Στο τέλος, ο ΝτεΣάντις ήταν αυτός που βγήκε ενισσχυμένος. Δεν είναι και πολύ μεγάλο επίτευγμα, ωστόσο, δεδομένης της στενότητας με την οποία ο κυβερνήτης της Φλόριντα τερμάτισε μπροστά από την Χέιλι, παρά το γεγονός οτι είχε επενδύσει πολύ χρόνο και πόρους στην Αϊόβα.

Το αποτέλεσμα, και η δέσμευση του να συνεχίσει την κούρσα, δεν θα παράσχει το είδος του σαφούς αποτελέσματος που θα δημιουργούσε μια αντιπαράθεση με τον Τραμπ τις επόμενες ημέρες. Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα μπορεί να καταστήσει τη νίκη του Τραμπ ακόμη πιο πιθανή, καθώς η στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ καθώς η διαδικασία των Ρεπουμπλικανών ξεκινάει.

Ο ένας υποψήφιος που εγκατέλειψε, ο Ραμασουάμι καθαρίζει περαιτέρω το πεδίο για τον πρώην πρόεδρο, καθώς οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι υποστηρικτές του έχουν τον Τραμπ ως δεύτερη επιλογή. Ενώ συγκέντρωσε μόνο περίπου το 8% στην Άιοβα, κάθε κομμάτι υποστήριξης μετράει.

Το αποτέλεσμα της Άιοβα θα επιτρέψει επίσης στον πρώην πρόεδρο να στρέψει περαιτέρω τα πυρά του στον πρόεδρο Μπάιντεν, κάτι που έκανε με ανυπομονησία κατά τη διάρκεια της νικητήριας ομιλίας του το βράδυ της Δευτέρας. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να προσδοκούν την αναμέτρηση και την ευκαιρία να διερευνήσουν αυτά που θεωρούν τρωτά σημεία του Τραμπ.

Μια σειρά από κυρίαρχες νίκες, ξεκινώντας από την Άιοβα θα δώσουν ωστόσοσ στον πρώην πρόεδρο δυναμική και τον αέρα του νικητή. Μέχρι να ξεκινήσουν οι γενικές εκλογές του φθινοπώρου, ο Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί πιο τρομερός αντίπαλος από ό,τι περίμεναν - ή ήλπιζαν.