ΚΟΣΜΟΣ

Οι Χούθι απειλούν με κλιμάκωση των επιθέσεων - Στόχοι όλα τα αμερικανικά - βρετανικά πολεμικά πλοία

Οι Χούθι απειλούν με κλιμάκωση των επιθέσεων - Στόχοι όλα τα αμερικανικά - βρετανικά πολεμικά πλοία

Η δήλωση της ομάδας δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη και ανέφερε ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην «επιθετικότητα» κατά της Υεμένης είναι στόχοι

Η πολιτοφυλακή Χούθι της Υεμένης δήλωσε ότι σχεδιάζει περισσότερες επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Η δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, ανέφερε ότι όλα τα αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που συμμετέχουν στην «επιθετικότητα» κατά της Υεμένης είναι στόχοι. Η δήλωση προκάλεσε ανησυχία για τις εντάσεις που σιγοβράζουν στην περιοχή καθώς και για την αυξημένη αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο.

Οι Χούθι , που ελέγχουν τα πολυπληθέστερα μέρη της Υεμένης, έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν από τις 19 Νοεμβρίου. Η ομάδα είπε ότι οι επιθέσεις είναι απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν αντεπιτεθεί σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη καθώς περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα σε έναν ναυτικό συνασπισμό που έχει ανταλλάξει πολλές επιθέσεις με την ομάδα της Υεμένης.

Στην τελευταία ανταλλαγή, οι Χούθι εκτόξευσαν πυραύλους στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Gravely. Το βράδυ της Τρίτης, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της κατέρριψαν έναν πύραυλο κρουζ κατά του πλοίου.

Οικονομικό χτύπημα

Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προσθέσει ένα παγκόσμιο οικονομικό στοιχείο στην αναταραχή που προέρχεται από τον πόλεμο στη Γάζα.

Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τις διελεύσεις μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία είναι προσβάσιμη από τον Κόλπο του Άντεν, αντ' αυτού, απαιτούν πολύ μεγαλύτερα και πιο δαπανηρά ταξίδια στην Αφρική για να αποφύγουν την επίθεση.

Η κατάσταση έχει εκτοξεύσει τα έξοδα αποστολής και ασφάλισης στα ύψη, αυξάνοντας τους φόβους για μια νέα κρίση κόστους ζωής .

Οι Χούθι δήλωσαν ότι θα επιμείνουν στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις μέχρι να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτραπούν τρόφιμα και φάρμακα στον θύλακα για να αμβλυνθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Επιμένουν ότι είναι έτοιμοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.