ΚΟΣΜΟΣ

Σε έκτακτη ανάγκη η Καλιφόρνια: Ο «Ανανάς Εξπρές» φέρνει πλημμύρες, χιόνια και εκτεταμένα μπλακ-άουτ

Ισχυρή κακοκαιρία στην Καλιφόρνια
Ισχυρή κακοκαιρία στην Καλιφόρνια
ΑΡ

ΗΠΑ: Σχεδόν μισό εκατομμύριο κάτοικοι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Καλιφόρνια με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες στην πρόσφατη ιστορία της πολιτείας

Μία απειλητική για τη ζωή καταιγίδα «σφυροκοπάει» την Καλιφόρνια με βροχή, άνεμο και χιόνι. Σχεδόν 500.000 κάτοικοι της πολιτείας έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για «μία από τις πιο δραματικές κακοκαιρίες στην πρόσφατη μνήμη».

Ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι πλήττουν μια περιοχή από τη Σάντα Μπάρμπαρα έως το Λος Άντζελες και θα μπορούσαν να φέρουν «απειλητικές για τη ζωή» πλημμύρες μέχρι την Τρίτη (6/2). Είναι το αποτέλεσμα του φαινομένου «ατμοσφαιρικού ποταμού», ενός ρεύματος που μεταφέρει σημαντική ποσότητα υδρατμών από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Περίπου 37 εκατομμύρια κάτοικοι, ή το 94% του πληθυσμού, βρίσκονται υπό προειδοποίηση για πλημμύρες. Καθώς η καταιγίδα έφτασε το απόγευμα της Κυριακής, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε οκτώ κεντρικές και νότιες κομητείες.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει τη γρήγορη απελευθέρωση των κρατικών πόρων για τις προσπάθειες διάσωσης, ανάκτησης και επισκευής. «Καλιφόρνια: πρόκειται για μια σοβαρή καταιγίδα με επικίνδυνες και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις», είπε ο Νιούσομ..«Παρακαλούμε δώστε προσοχή σε τυχόν επείγουσες εντολές ή ειδοποιήσεις από τοπικούς αξιωματούχους».

Μεγάλα τμήματα της πολιτείας είχαν ήδη σφυροκοπηθεί αυτή την εβδομάδα από μία άλλη κακοκαιρία που έφερε ρεκόρ βροχοπτώσεων, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρό χιόνι σε μεγάλα υψόμετρα. Τα ατμοσφαιρικά ποτάμια είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο το νερό εξατμίζεται στον αέρα και μεταφέρεται από τον άνεμο, σχηματίζοντας μεγάλα ρεύματα που ρέουν στον ουρανό όπως τα ποτάμια στην ξηρά.

Αυτό το σύστημα είναι γνωστό ως «Pineapple Express» επειδή φέρνει ζεστή υποτροπική υγρασία σε όλο τον Ειρηνικό από τη Χαβάη. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους ότι οι πλημμύρες και τα προβλήματα στις μετακινήσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από την προηγούμενη καταιγίδας, η οποία προκάλεσε σημαντικές ζημιές, οδήγησε σε διασώσεις και έκλεισε τμήματα του εμβληματικού αυτοκινητόδρομου Pacific Coast.

Χιλιάδες κάτοικοι σε περιοχές της νότιας και βόρειας Καλιφόρνια έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τα σπίτια τους το Σάββατο πριν υποχωρήσουν οι χειρότερες επιπτώσεις της καταιγίδας. Στις κεντρικές και νότιες ακτογραμμές, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 8.500 μέλη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και έχουν διανεμηθεί περίπου επτά εκατομμύρια σάκοι άμμου.

Οι μετεωρολόγοι της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας λένε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε «πιθανότατα να προκαλέσει 24 έως 36 ώρες (ή περισσότερες) συνεχείς βροχοπτώσεις», με τη χειρότερη να αναμένεται μεταξύ Κυριακής και Τρίτης. Η περιοχή θα μπορούσε να βιώσει βροχές έως και ενός μήνα -από επτά έως 30 εκατοστά- με τα ποσοστά βροχοπτώσεων να κορυφώνονται σε ορισμένες περιοχές.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κατολισθήσεις και ξαφνικές πλημμύρες που απαιτούν γρήγορες διασώσεις από το νερό, ανέφερε το NWS. Ο ποταμός του Λος Άντζελες «θα γεμίσει γρήγορα και θα γίνει ένας ορμητικός ποταμός και ένα πολύ επικίνδυνο μέρος», πρόσθεσε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Ισχυρό χιόνι στα ορεινά και καταστροφικοί άνεμοι αναμένονται επίσης σε μεγάλο μέρος της πολιτείας. Η πρώτη από τις δύο καταιγίδες αυτή την εβδομάδα διέκοψε την υπηρεσία τελεφερίκ στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο προτού φέρει στο Λος Άντζελες και το Σαν Ντιέγκο με καταρρακτώδεις βροχές.