ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Στρατοδικείο καταδίκασε τραπεζοϋπάλληλο σε 10 χρόνια φυλακή για προδοσία

fylaki
Photo: AP

Πόλεμος στην Ουκρανία: O υπάλληλος σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να πάει να πολεμήσει στο πλευρό του ουκρανικού στρατού

Σε φυλάκιση 10 ετών καταδίκασε έναν πολίτη στρατοδικείο στη Μόσχα καθώς τον έκρινε ένοχο για προδοσία και άλλα αδικήματα, ανακοίνωσε σήμερα μια ένωση Ρώσων δικηγόρων που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Βιτσισλάβ Λούτορ, κάτοικος της Αγίας Πετρούπολης, κατηγορήθηκε για απόπειρα προδοσίας, συνεργασία με ξένο κράτος και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ανακοίνωσε η ένωση δικηγόρων Pervy Otdel (Πρώτη Διεύθυνση).

Δεν ανέφερε αν ο Λούτορ παραδέχθηκε την ενοχή του.

Το ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Mediazona ανέφερε ότι ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Λούτορ, που είναι ένας τραπεζικός υπάλληλος, για συνεργασία με την Λεγεώνα για την Ελευθερία για την Ρωσία, μια παραστρατιωτική ομάδα Ρώσων που αντιπολιτεύονται τον Πούτιν και που εδρεύει στην Ουκρανία, και η οποία σύμφωνα με την Μόσχα πραγματοποιεί επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται άμαχοι.

Η εισαγγελία ισχυρίστηκε ότι ο Λούτορ σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη Ρωσία και να πάει να πολεμήσει στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, ανέφερε ο ιστότοπος Mediazona, επικαλούμενος ανταποκριτή του στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η μητέρα του Λούτορ δήλωσε στην δικηγορική ένωση Pervy Otdel ότι ο γιός της υποφέρει από σοβαρά προβλήματα υγείας και υπήρξε «θύμα προβοκάτσιας».

Ο Λούτορ θα περάσει τα πρώτα δύο χρόνια σε φυλακή και τα υπόλοιπα οκτώ σε αποικία κρατουμένων αυστηρού καθεστώτος.

Οι ρωσικές αρχές στοιχειοθέτησαν κατηγορίες για 70 υποθέσεις για προδοσία το 2023, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με την ένωση Pervy Otdel. Ρωσικά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι οι υποθέσεις αυτές είναι περισσότερες από τις 20 παρόμοιες υποθέσεις που στοιχειοθετήθηκαν τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εισήγαγε πέρυσι ποινές ισόβιας κάθειρξης για προδοσία, σε μια κίνηση που η Μόσχα χαρακτήρισε ως προσπάθεια να προστατεύσει τη χώρα από τη διείσδυση της Ουκρανίας και των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.