ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τρόμος στο Κολοράντο - Βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα σε αποσύνθεση σε γραφείο τελετών

ΗΠΑ: Τρόμος στο Κολοράντο - Βρέθηκαν εκατοντάδες πτώματα σε αποσύνθεση σε γραφείο τελετών
AP

Πολλές οικογένειες στο Κολοράντο έμαθαν ότι οι στάχτες που σκόρπιζαν με συγκίνηση ή κρατούσαν για χρόνια δεν ανήκαν στους αγαπημένους τους 

Φρίκη προκαλεί η είδηση ότι σε γραφείο τελετών στο Κολοράντο των ΗΠΑ εντοπίστηκαν σχεδόν 200 πτώματα στοιβαγμένα σε κατάσταση αποσύνθεσης.

Μετά το μακάβριο εύρημα, βουλευτές προτείνουν νομοσχέδιο για την αναθεώρηση των κανονισμών για την λειτουργία των γραφείων τελετών, μετά την πλήρη αποτυχία να αποτρέψουν μία σειρά από φρικιαστικά περιστατικά, από πουλημένα ανθρώπινα μέλη μέχρι στάχτες που δεν ανήκαν στους θανόντες.

Τα περιστατικά έχουν συγκλονίσει εκατοντάδες οικογένειες. Πολλοί έμαθαν ότι οι στάχτες που σκόρπιζαν με συγκίνηση ή κρατούσαν για χρόνια δεν ανήκαν στους αγαπημένους τους, αλλά, τα λείψανά τους παρέμεναν να αποσυντίθενται μέσα σε ένα κτήριο ή ακόμα και στο πίσω μέρος νεκροφόρας.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι αποκαλύψεις οδήγησαν τους νομοθέτες της πολιτείας να παρουσιάσουν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα εφαρμόζει τις πρώτες απαιτήσεις αδειοδότησης από το Κολοράντο για να λειτουργήσει γραφείο τελετών, ευθυγραμμίζοντας τους κανόνες με τις υπόλοιπες πολιτείες, ακόμα και να τις ξεπεράσει. Η διάταξη θέτει ακόμα προϋποθέσεις για άλλα επαγγέλματα του κλάδου, όπως οι ταριχευτές και οι αποτεφρωτές.

Πάρα πολλές οικογένειες ήρθαν αντιμέτωπες με την ωμή πραγματικότητα ότι τα λείψανα των αγαπημένων τους έχουν υποστεί κακή μεταχείριση, έχουν χαθεί, πουληθεί και έτυχαν πλήρους ασέβειας, δήλωσε ο Γερουσιαστής Ντίλαν Ρόμπερτς, ένας από τους χορηγούς της διάταξης, σε συνέντευξη Τύπου.

«Τα πράγματα έχουν φτάσει σε κομβικό σημείο», ανέφερε.

Η εξέλιξη αυτή, με τη νομοθετική διάταξη, είναι πολύ σημαντική, σε μία πολιτεία που οι διευθυντές των γραφείων τελετών δεν χρειάζονται ούτε απολυτήριο λυκείου. Εάν ο νόμος περάσει, η άδεια θα απαιτούσε έναν έλεγχο, δίπλωμα στη νεκροτομία, εθνικές εξετάσεις καθώς και πρακτική άσκηση.

Ανακάλυψαν το πτώμα όταν έγινε έξωση στον ιδιοκτήτη

Τον Φεβρουάριο, μήνες αφότου 190 πτώματα περίπου βρέθηκαν σε ένα γραφείο τελετών, μολυσμένο από κοριούς, δύο ώρες νότι από το Ντένβερ, ακόμα ένα πτώμα εντοπίστηκε σε ξεχωριστή θήκη, της Κριστίνα Ροζάλες.

Το πτώμα της Ροζάλες ήταν πεταμένο σε μία νεκροφόρο, καλυμμένο με κουβέρτες για 18 μήνες. Ανακαλύφθηκε μόνο επειδή έγινε έξωση στον ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών. Η Ροζάλες είχε πεθάνει σε ηλικία 63 ετών από Αλτσχάιμερ και ο σύζυγός της, Τζορτζ Ροζάλες είχε επιλέξει το συγκεκριμένο γραφείο τελετών, επειδή ήταν φίλοι με τον υπεύθυνο.

Όταν ο Τζορτζ Ροζάλες έμαθε ότι το πτώμα της συζύγου του είχε αφεθεί σε μία νεκροφόρα και ότι του είχαν δώσει τις στάχτες κάποιου άλλου προσπάθησε να παραμείνει δυνατός για τα δύο νεαρά, ενήλικα παιδιά τους. «Έχω κλάψει πολλές φορές για εκείνη. Μετά από 18 μήνες πίστευα ότι τελείωσα με όλα αυτά και ξεκίνησαν από την αρχή» είπε μετά τη συνέντευξη Τύπου υπέρ του νομοσχεδίου. «Δεν θα είχα μάθει για το πτώμα της συζύγου μου εάν δεν του έκαναν έξωση».

AP

«Δεν είναι η κόρη σας»

Όταν το FBI ενημέρωσε την Shelia Canfield-Jones ότι τα λείψανα της κόρης της βρέθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα σε μία εγκατάσταση στο Κολοράντο, κάθισε μαζί με τους υπεύθυνους, κρατώντας την τεφροδόχο με δυσπιστία. Δεν μπορούσε να αποχωριστεί τις στάχτες που για τέσσερα χρόνια θεωρούσε ότι ήταν της κόρης της.

Η γυναίκα θυμάται έναν υπάλληλο να βγάζει τελικά τις στάχτες από την τεφροδόχο και να επαναλαμβάνει «Δεν είναι η κόρη σας».

«Έπρεπε να μας το λέει ξανά και ξανά», είπε σε συνέντευξη, με βουρκωμένα μάτια. «Ήταν φριχτό». Η Canfield-Jones υποφέρει από εφιάλτες με το αποσυντιθεμένο χώμα της κόρης της.

Τα 190 πτώματα ανακαλύφθηκαν τον περασμένο χρόνο σε ένα κτήριο στην περιοχή Πενρόουζ και οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν εκατοντάδες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η κακοποίηση πτώματος.