ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Η πρώτη μουσουλμάνα στο Διάστημα θα φοράει χιτζάμπ - Κατασκευάστηκε ειδική στολή

astonaytis
Η αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Νόρα Αλ Ματρούσι
Photo: twitter

Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που η αστροναύτης βγάζει την χιτζάμπ της για να βάλει την κάσκα επικοινωνίας.

H αστροναύτης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Νόρα Αλ Ματρούσι έγινε η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της NASA.



«Αυτή η ημέρα με επηρέασε, είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω μου. Και θυμάμαι να σκέφτομαι 'είναι καταπληκτικό. Αυτό θέλω να το κάνω στ' αλήθεια, θέλω στ΄αλήθεια να πάω στην επιφάνεια της Σελήνης», δηλώνει η Αλ Ματρούσι, ντυμένη με την μπλε διαστημική στολή όπου πάνω της αναγράφεται το όνομά της και είναι ραμμένη η σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η Αλ Ματρούσι, μηχανολόγος μηχανικός η οποία έχει εργαστεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία, ήταν μια από τις δύο υποψήφιες γυναίκες αστροναύτες που επιλέγησαν το 2021 από τη Διαστημική Υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (UAESA) για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA.

Σήμερα, έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, ανάμεσά τους και πρακτική εξάσκηση σε διαστημικούς περιπάτους, η Αλ Ματρούσι, ο συμπατριώτης της Μοχάμεντ Αλ Μούλα και άλλοι δέκα από το ίδιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, είναι πλήρως πιστοποιημένοι αστροναύτες.

Η ομάδα τους μπορεί πλέον να συμμετέχει σε αποστολές της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στο πρόγραμμα Artemis (Σ.τ.Σ: ένα πρόγραμμα επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων υπό την ηγεσία της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης) και, αν όλα πάνε καλά, μπορεί να φθάσουν ακόμη και στον Άρη.

Διαστημικό χιτζάμπ ειδικής κατασκευής

Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που η Αλ Ματρούσι βγάζει την χιτζάμπ της για να βάλει την κάσκα επικοινωνίας. Και περιπλέκεται περαιτέρω καθότι μόνο συγκεκριμένα εγκεκριμένα υλικά μπορούν να φορεθούν μέσα από την στολή.

Η Αλ Ματρούσι, εξηγεί ότι η NASA ανέπτυξε μια στρατηγική για να της επιτρέψει να έχει τα μαλλιά της καλυμμένα φορώντας ωστόσο ταυτόχρονα την λευκή διαστημική στολή και το κράνος, γνωστή ως EMU (Extravehicular Mobility Unit).

«Οι μηχανικοί κατασκευής στολών κατέληξαν να ράψουν μια ειδική χιτζάμπ για μένα, την οποία μπορώ να φοράω από μέσα, μετά να φοράω τη στολή, έπειτα την κάσκα επικοινωνίας και όταν τη βγάζω να είναι καλυμμένα τα μαλλιά μου. Το εκτιμώ τόσο πολύ αυτό που έκαναν για μένα», τονίζει.

Με την ειδικής κατασκευής στολή της, η Αλ Ματρούσι θα είναι έτοιμη να πάει στο διάστημα μαζί με τους συναδέλφους της αστροναύτες.

Η NASA σχεδιάζει την πρώτη προσσελήνωση αμερικανικής αποστολής, την Artemis 3, το 2026.