ΚΟΣΜΟΣ

Επέστρεψε δυναμικά η ρωσική κατασκοπεία – Συναγερμός στη Δύση

SPY
Photo: pixabay.com

Δριμύτερη επανέρχεται η ρωσική κατασκοπεία στην Ευρώπη, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία

Η υπόθεση των υποκλοπών στο υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας όταν ρωσικά κρατικά ΜΜΕ έπαιξαν ηχογράφηση συνομιλιών Γερμανών στρατιωτικών όπου συζητούσαν την υποθετική χρήση πυραύλων μακράς εμβέλειας Taurus στην Ουκρανία, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της αναζωπύρωσης της ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη.

«Η Ρωσία και ο Πούτιν δεν έχουν σταματήσει να επιδιώκουν στους στόχους τους είτε στο πεδίο της μάχης είτε της κατασκοπείας» λέει πρωην πράκτορας των βρετανικών υπηρεσιών.

Ο διεθνής Τύπος επισημαίνει την προσπάθεια της Ρωσίας να παρέμβει στις πολιτικές διεργασίες στη Δύση, κυρίως μέσω χειραγώγησης των πληροφοριών, της κοινής γνώμης και πολιτικών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα η στρατιωτική μυστική υπηρεσία της Ρωσίας GRU στρατολογεί ανθρώπους χωρίς στρατιωτικές γνώσεις και διεισδύει σε κάθε πτυχή της δυτικής κοινωνίας.

«Μαρία Τσάλλα»: Πώς κάλυπτε τα ίχνη της η Ρωσίδα κατάσκοπος

Υπενθυμίζεται ότι υπόθεση ρωσικής κατασκοπείας αποκαλύφθηκε και στην Ελλάδα, με την κατάσκοπο που δρούσε με το ψευδόνυμο Μαρία Τσάλα να εξαφανίζεται.

Αθόρυβες ήταν οι κινήσεις της Ρωσίδας κατασκόπου που δρούσε στην Ελλάδα με το ψευδώνυμο «Μαρία Τσάλλα».

Το προφίλ της παρέπεμπε σε ένα αδύναμο πλάσμα. Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star αποκαλύπτει τα ταξίδια - μυστήριο της κατασκόπου τα τελευταία τρία χρόνια και τις επαφές που προσπαθούσε να χτίσει στη χώρα μας.

Το προφίλ της κατασκόπου

Έτσι συστηνόταν το «κόκκινο σπουργίτι» που ξετρύπωσε η ΕΥΠ:

  • μοναχοκόρη
  • με μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Βρετανό
  • γεννήθηκε στην Ελλάδα
  • με καταγωγή από χώρα κεντρικής Αμερικής
  • η μητέρα της τοξικοεξαρτημένη
  • ο πατέρας της έβαλε τέλος στη ζωή του

Αυτά τα στοιχεία συμπλήρωναν το τέλειο σενάριο για να απαντήσει σε απορίες φίλων στην Ελλάδα, οι οποίοι ποτέ δεν είχαν γνωρίσει ούτε έναν δικό της άνθρωπο.

Ένα από τα πρόσωπα που προσέγγισε- όχι τυχαία καθώς έχει επαφές με εργαζόμενους σε πρεσβείες – μίλησε αποκλειστικά στο Star.

«Γνωριστήκαμε το φθινόπωρο του 2018. Ήταν εντυπωσιακή στον τρόπο που περπατούσε, που μιλούσε. Είχε μια κελαριστή φωνή, μια προφορά στα αγγλικά πολύ ιδιαίτερη χωρίς να χέει βαριά προφορά. Αργότερα ανακάλυψα ότι μιλάει και γαλλικά» περιέγραψε στενός φίλος της κατασκόπου στην Κατερίνα Ρίστα και το κεντρικό δελτίου του Star.

Όπως είπε ο ίδιος, δεν είχε καταλάβει ότι ήταν από τη Ρωσία, διότι «όσο καιρό είχαμε επαφές ούτε μια λέξη δεν έβγαλε από το στόμα στα ρωσικά , ούτε μια λέξη».

Μαρία Τσάλλα: Ταξίδια- μυστήριο στο μικροσκόπιο

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων ερευνά ταξίδια - μυστήριο της κατασκόπου. Όπως αποκαλύπτει το Star:

  • τον Μάρτιο του 2022 ταξιδεύει στη Γερμανία
  • τον ίδιο μήνα πάει με τρένο στο Παρίσι
  • το 2021 πηγαίνει στη Ρωσία

Ελισσόταν από χώρα σε χώρα σαν ... ερπετό, όπως ακριβώς και η πλοκή της σειράς που λάτρευε. Στη σειρά «Τhe serpent», ένας serial killer ξεγλιστρά σαν ερπετό κάτω από τη μύτη των αρχών…

«Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχετε ήδη δει "Το ερπετό". Είναι μια τρομερή σειρά στο Netflix». Αυτό έγραφε στην ιστοσελίδα της επιχείρησής της το 2021.

Η Μαρία Τσάλλα δεν έδειχνε ποτέ το διαβατήριό της σε κανέναν. Δεν ήθελε να τη φωτογραφίζουν και αλλαζε laptop ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έλεγε πως της χαλάνε ή της τα κλέβουν, όμως απλά τα εξαφάνιζε!

Το ίδιο είχε ισχυριστεί σε φίλο της, όταν τη ρώτησε γιατί φεύγει από το σπίτι που έμενε στον Νέο Κόσμο. «Με έκλεψαν και μου πήραν το laptop» είχε πει και τότε μετακόμισε στο Παγκράτι.