ΚΟΣΜΟΣ

WP: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν υπεράκτια προβλήτα στη Γάζα για διανομή 2 εκατ. γευμάτων την ημέρα

WP: Οι ΗΠΑ κατασκευάζουν υπεράκτια προβλήτα στη Γάζα για διανομή 2 εκατ. γευμάτων την ημέρα
U.S. Army

Γάζα: Η κατασκευή της πλωτής εξέδρας και του διαδρόμου που τη συνδέει με την ξηρά θα διαρκέσει έως και 60 ημέρες και θα απαιτήσει περίπου 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες

Στην κατασκευή γιγαντιαίας πλωτής εξέδρας ανοικτά της ακτογραμμής της Γάζας προχωρούν οι ΗΠΑ, τις επόμενες εβδομάδες, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς του Παλαιστίνιου, στους οποίους θα μπορούν να μοιράζουν καθημερινά δύο εκατομμύρια γεύματα.

Η κατασκευή της υπεράκτιας εξέδρας και του διαδρόμου που τη συνδέει με την ξηρά θα διαρκέσει έως και 60 ημέρες και θα απαιτήσει περίπου 1.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Η αντιληπτή ανάγκη για την πλωτή δομή είναι μια αντανάκλαση των ναρκών ξηράς που εμπόδισαν τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν παγιδευτεί από τις μάχες.

Το λιμάνι βαθέων υδάτων του Ισραήλ στο Ashdod απέχει λιγότερο από 25 μίλια από τη Γάζα, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να ανοίξουν τη βόρεια συνοριακή του διέλευση. Το λιμάνι El Arish της Αιγύπτου, ακριβώς νότια της Γάζας, υπήρξε βασικό σημείο άφιξης για βοήθεια. Αλλά όλες οι αποστολές πρέπει να περάσουν από μια επίπονη διαδικασία φόρτωσης σε φορτηγά που ταξιδεύουν σε ισραηλινό χώρο επιθεώρησης, μόνο για να εκφορτωθούν και να φορτωθούν ξανά για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια συνεχώς αυξανόμενη σειρά οχημάτων που περιμένουν να εισέλθουν στο παλαιστινιακό έδαφος. Περίπου 576.000 άνθρωποι - περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα - βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, δήλωσαν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι εκεί πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένης της 7ης Ταξιαρχίας Μεταφορών του Στρατού με έδρα τη Βιρτζίνια, θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια. Η επιχείρηση θα περιλαμβάνει την κατασκευή πλωτής προβλήτας στη θάλασσα που θα επιτρέπει στα πλοία να παραδίδουν βοήθεια, η οποία στη συνέχεια θα φορτώνεται σε πλοία υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού και θα εκφορτώνεται σε πλωτό μονοπάτι. Ο πεζόδρομος με δύο λωρίδες, μήκους περίπου 1.800 ποδιών, θα οδηγηθεί σε ένα σημείο προσγείωσης στην ξηρά και θα ασφαλιστεί στο έδαφος από μη Αμερικανό προσωπικό, το οποίο ο Ράιντερ δεν αναγνώρισε. Στη συνέχεια, τα φορτηγά θα έχουν πρόσβαση στο διάδρομο για να παραλάβουν και να μεταφέρουν το βοήθημα.

Το Πεντάγωνο ωστόσο εκτιμά ότι οι μαχητές της Χαμάς θα στοχοποιήσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στην ανοικτή θάλασσα, με τον Ράιντερ να απαντά σε σχετική ερώτηση πως «σίγουρα είναι δυνατό». Πρόσθεσε ότι, «Εάν η Χαμάς πραγματικά νοιάζεται για τον παλαιστινιακό λαό, τότε…θα ήλπιζε κανείς ότι αυτή η διεθνής αποστολή για την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που τη χρειάζονται θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ανεμπόδιστα».

Η βοήθεια θα διοχετευτεί μέσω Κύπρου , όπου τα εμπορεύματα θα υποβληθούν σε έλεγχο από το Ισραήλ.

Η επιχείρηση πλωτής προβλήτας υπογράμμισε τα όρια της αεροπορικής βοήθειας, μια σύνθετη αποστολή επικίνδυνη για τους αμάχους κάτω και μια αποστολή που παρέχει σχετικά μικρή ανακούφιση σε μια κατάσταση όπως ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα .