ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αγνόησε ΗΠΑ-Ε.Ε. και έδωσε το «οκ» για την επιχείρηση στη Ράφα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο Νετανιάχου αγνόησε ΗΠΑ-Ε.Ε. και έδωσε το «οκ» για την επιχείρηση στη Ράφα

Στη Ράφα έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι.

Ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου αγνοεί τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ακόμα και των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς την Παρασκευή ενέκρινε την επιχείρηση στη Ράφα. Την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε το γραφείο του μετά από συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου.

«Οι IDF είναι προετοιμασμένοι για την επιχείρηση και για την εκκένωση του [αμάχου] πληθυσμού» αναφέρεται.

Η απόφαση έρχεται παρά τις εκτεταμένες προειδοποιήσεις από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, να μην εισέλθουν στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Η δήλωση αναφέρει επίσης ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για να συνεχίσει τις συνομιλίες για μια συμφωνία εκεχειρίας «όταν το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συζητήσει τη θέση του Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέρριψε και την τελευταία πρόταση της Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους και εκεχειρία, λέγοντας ότι τα αιτήματά της «εξακολουθούν να είναι παράλογα». Αλλά πρόσθεσε ότι θα στείλει Ισραηλινούς αντιπροσώπους στο Κατάρ για να συνεχίσουν τις προσπάθειες εκεχειρίας.