ΚΟΣΜΟΣ

Σάιμον Χάρις: Θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Σάιμον Χάρις: Θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας

Ο 37χρονος υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ιρλανδίας θα αναλάβει την πρωθυπουργία τον Απρίλιο μετά την παραίτηση-σοκ του Λίο Βαράντκαρ

Ο Σάιμον Χάρις θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας αφού η κούρσα για την ηγεσία στο κόμμα του Fine Gael έληξε χωρίς να εμφανιστούν άλλοι υποψήφιοι. Η θέση είχε μείνει κενή μετά την ανακοίνωση της αιφνιδιαστικής παραίτησης του Λίο Βαράντκαρ, «για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους» την περασμένη εβδομάδα.

Ο Χάρις, 37 ετών, υπουργός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήταν ο μόνος υποψήφιος όταν έληξε η διορία το μεσημέρι της Κυριακής (24/3), αλλά δεν θα γίνει πρωθυπουργός μέχρι τις 9 Απριλίου, όταν το ιρλανδικό κοινοβούλιο, το Dáil, θα λειτουργήσει ξανά μετά τις διακοπές του για το Πάσχα.

Περιέγραψε τις προτεραιότητές του για την ηγεσία την Κυριακή σε ένα συνέδριο στο Athlone, στην κομητεία Westmeath, για την επιλογή των υποψηφίων κομμάτων για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο. Ο Χάρις είπε ότι ήθελε το κεντροδεξιό Fine Gael– το οποίο κυβερνά με τους συντηρητικούς του Fianna Fáil και το κόμμα των Πρασίνων– να επιστρέψει στις βασικές αξίες, όπως η αμοιβή της εργασίας, η σκληρότητα σην επιβολή του νόμου και η υποστήριξη των αγροτών.

«Το Fine Gael υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις σε όλο το μήκος και το πλάτος αυτής της χώρας. Το Fine Gael σημαίνει ότι η εργασία πληρώνεται, εκτιμούμε την εργασία και εκτιμούμε τους ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά». Μέσα σε επευφημίες από το κοινό πρόσθεσε: «Το Fine Gael υπερασπίζεται τον νόμο και την τάξη».

Είπε επίσης στους αντιπροσώπους «ήταν η απόλυτη τιμή της ζωής μου» να εκλεγώ αρχηγός. Ολοκλήρωσε, με χειροκροτήματα, με τα εξής: «Είμαι έτοιμος για αυτό. Εσείς είστε;». Η Heather Humphreys, υπουργός κοινωνικής προστασίας, η οποία προέρχεται από μια αγροτική συνοριακή εκλογική περιφέρεια, αναμένεται να οριστεί ως αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος.

Ο Χάρις δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για πιθανές αλλαγές στις υπουργικές τάξεις του Fine Gael. Υπάρχουν όμως εικασίες ότι οι υπουργοί που δεν σκοπεύουν να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές θα αποχωρήσουν. Πιστεύεται ευρέως ότι ο Simon Coveney θα είναι θύμα στον ανασχηματισμό.

Ο Λίο Βαράντκαρ παραιτήθηκε αφού ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχία της κυβέρνησης στα πρόσφατα δημοψηφίσματα με στόχο να ενημερωθούν οι αναφορές στις γυναίκες και την οικογένεια στο σύνταγμα. Ο Χάρις θεωρείται ευρέως ως επικοινωνιακός, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατείχε μια σειρά από υπουργικά χαρτοφυλάκια, συμπεριλαμβανομένης της υγείας κατά την έναρξη της πανδημίας.

Παρόλο που επαινείται ευρέως για τον χειρισμό της κρίσης, έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη, αφού είπε λανθασμένα σε μια ραδιοφωνική συνέντευξη ότι υπήρχαν άλλοι 18 κορονοϊοί πριν από την Covid-19. Μέχρι την παραίτηση του Βαράντκαρ εικαζόταν ότι οι επόμενες γενικές εκλογές της Ιρλανδίας θα ήταν τον Οκτώβριο μετά από τον προϋπολογισμό τον Σεπτέμβριο.