ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊβάν: Αντιμέτωποι με κατολισθήσεις οι διασώστες - «Τρέμει» ακόμη η Γη από τους μετασεισμούς

Στους δώδεκα οι νεκροί από τον σεισμό στην Ταϊβάν
Στους δώδεκα οι νεκροί από τον σεισμό στην Ταϊβάν
ΑΡ

Oι διασώστες από τον σεισμό της Ταϊβάν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων, ενώ οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό έφτασαν τους 12

Οι διασώστες στην Ταϊβάν αντιμετώπισαν τον κίνδυνο περαιτέρω κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων κατά την αναζήτησή τους την Παρασκευή για δώδεκα ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται από τον σεισμό αυτής της εβδομάδας, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 12 και ορισμένοι από τους εγκλωβισμένους μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν άλλες δύο σορούς μετά τον σεισμό μεγέθους 7,2 της Τετάρτης που έπληξε την αραιοκατοικημένη, κυρίως αγροτική ανατολική κομητεία Χουαλιέν, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες ανθρωπους σε ένα εθνικό πάρκο καθώς βράχια κατέβαιναν από βουνά, κόβοντας δρόμους και διακόπτωντας την κυκλοφορία.

Οι περίπου 50 μετασεισμοί που σημειώθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν αισθητοί ως την Ταϊπέι, όπου οι διασώστες είπαν ότι περίπου 400 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο εθνικό πάρκο Taroko Gorge ήταν ασφαλείς, με ελικόπτερα να μεταφέρουν τους τραυματίες και να φέρνουν προμήθειες.

«Η βροχή αυξάνει τον κίνδυνο για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις, που είναι αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτερες προκλήσεις», δήλωσε ο Su Yu-ming, επικεφαλής μιας ομάδας έρευνας που βοηθά την προσπάθεια διάσωσης. «Αυτοί οι παράγοντες είναι απρόβλεπτοι, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των ημερών που απαιτούνται για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Η πυροσβεστική υπηρεσία της Ταϊβάν είπε ότι δύο πτώματα βρέθηκαν στα βουνά, αλλά δεν ενημέρωσε αμέσως τον αριθμό των νεκρών. Ο αριθμός των αγνοουμένων ανήλθε σε 18, τρεις από τους οποίους είναι αλλοδαποί αυστραλιανής και καναδικής υπηκοότητας.

Μια ομάδα 50 εργαζομένων ξενοδοχείων που περιπλανώνται σε έναν δρόμο προς το εθνικό πάρκο είναι πλέον ως επί το πλείστον ασφαλής. «Είμαι τυχερός που επιβίωσα», είπε ο Ντέιβιντ Τσεν, 63 ετών, διευθυντής ασφαλείας στο ξενοδοχείο, μετά τη διάσωσή του. «Ήμασταν τρομοκρατημένοι όταν συνέβη ο σεισμός. Νομίζαμε ότι όλα είχαν τελειώσει»

Οι βράχοι εξακολουθούσαν να κατρακυλούν στις κοντινές πλαγιές καθώς η ομάδα έφευγε, πρόσθεσε. «Έπρεπε να πλοηγηθούμε στα κενά μεταξύ των βράχων που πέφτουν, με την ομάδα διάσωσης μπροστά». Η 85χρονη μητέρα του Τσεν έκλαψε με ανακούφιση όταν συναντήθηκε με τον γιο της, καθώς η οικογένεια δεν γνώριζε για αρκετό καιρό αν είχε επιζήσει.

Ο σεισμός σημειώθηκε μια μέρα πριν ξεκινήσει το παραδοσιακό φεστιβάλ καθαρισμού τάφων, όταν οι άνθρωποι κατευθύνονται στα σπίτια τους για να στολίσουν τους τάφους των προγόνων. Πολλοί επισκέπτονται τουριστικά σημεία, όπως το Χουαλιέν που φημίζεται για την τραχιά ομορφιά του, αλλά ο σεισμός έχει συντρίψει τις επιχειρήσεις, με πολλές κρατήσεις να ακυρώνονται, είπαν ορισμένες επιχειρήσεις.

«Αυτή είναι μια καταστροφή στην πραγματικότητα για εμάς γιατί ανεξάρτητα από το ξενοδοχείο, τον ξενώνα, τα εστιατόρια (τα πάντα) εξαρτώνται πραγματικά από τον τουρισμό», είπε η ιδιοκτήτρια του ξενώνα Aga Syu, προσθέτοντας ότι το κύριο μέλημά της ήταν η ευημερία των επισκεπτών. «Ελπίζω ότι αυτό δεν θα καταστρέψει την εικόνα τους για τον Χουάλιεν».

Η Ταϊβάν βρίσκεται κοντά στη συμβολή δύο τεκτονικών πλακών και είναι επιρρεπής σε σεισμούς. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έναν σεισμό του 2016 στα νότια του, ενώ ένας μεγέθους 7,3 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 2.000 το 1999.