ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Το πιο κρίσιμο τεστ στη θητεία του και η στρατηγική της «αποτροπής» στη Μέση Ανατολή

Μπάιντεν: Το πιο κρίσιμο τεστ στη θητεία του και η στρατηγική της «αποτροπής» στη Μέση Ανατολή

Ποιο είναι το επόμενο βήμα; Η εν λόγω ερώτηση τέθηκε με αγωνία πολλές φορές τους τελευταίους έξι μήνες στη Μέση Ανατολή. Και αναμφίβολα αποτέλεσε την ουσία της μεταμεσονύχτιας συνομιλίας μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η ιρανική επίθεση με drone και πυραύλους ενάντια στο Ισραήλ είναι άνευ προηγουμένου. Μια περιοχή που ήδη πλήττεται από έναν φονικό πόλεμο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα συγκλονίζεται ξανά και αυτή τη φορά με ακόμη πιο απρόβλεπετες συνέπειες.

Η αμερικανική ηγεσία και η διπλωματία της κυβέρνησης Μπάιντεν, που δοκιμάστηκαν επανειλημμένα, υφίστανται ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Αυτή τη φορά, όμως, η συνέπεια της δοκιμασίας του προέδρου Μπάιντεν είναι ο ολοκληρωτικός πόλεμος, ή όχι, στη Μέση Ανατολή. Είναι το πιο τρομακτικό σενάριο από τις 7 Οκτωβρίου.

Χωρίς αμφιβολία, αυτή η στιγμή είναι η πιο επικίνδυνη μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό. Μια άμεση επίθεση από το Ιράν, από ιρανικό έδαφος, εναντίον του Ισραήλ είναι μια κόκκινη γραμμή που ξεπεράστηκε στο Τελ Αβίβ.

Το έναυσμα του Ιράν ήταν μια άλλη άνευ προηγουμένου στιγμή και μια άλλη κόκκινη γραμμή που είχε ξεπεραστεί την 1η Απριλίου, όταν ένας πύραυλος έπεσε στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας σκοτώνοντας 16 άτομα. Το ισραηλινό έναυσμα για αυτό; Η περιφερειακή συμπεριφορά του Ιράν, όπως την βλέπει το Ισραήλ

Οφθαλμός αντί οφθαλμού. Μπορεί κανείς να δει πως λειτουργεί αυτός ο φαύλος κύκλος. Και όλο αυτό εξηγεί την κατήφεια στα πρόσωπα του προέδρου των ΗΠΑ και των αξιωματούχων του στην αίθουσα κρίσης του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρόλο που τα περισσότερα drones και οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και παρά το σενάριο μαζικών απωλειών, οι Ισραηλινοί αισθάνονται βαθιά ευάλωτοι και η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένη να αντεπιτεθεί. Οι εντυπώσεις και η επαναφορά της αποτροπής (deterrence) ως αμυντική στρατηγική μετρούν πολύ στη Μέση Ανατολή.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το Ιράν αντέδρασε μετά την επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που το Ισραήλ μπορεί να μην μπορεί να αγνοήσει το κύμα drones και πυραύλων της Τεχεράνης το Σαββατοκύριακο. Ποτέ στην ιστορία του το Ισραήλ δεν αντιμετώπισε αεροπορική επίθεση όπως αυτή.

Και φυσικά, στον Λευκό Οίκο τα ξέρουν όλα αυτά πολύ καλά. Αλλά όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ έχουν δοκιμαστεί σοβαρά από τη Γάζα. Το μεγάλο τεστ του προέδρου Μπάιντεν τώρα είναι να εξισορροπήσει τη δράση και την αντίδραση ενός έθνους που αντιμετωπίζει μια στιγμή που έχει την αίσθηση εσωτερικά, υπαρξιακή απειλή με τις συνέπειες ενός εκτεταμένου περιφερειακού πολέμου.

Η αυξανόμενη βία των Εβραίων εποίκων στη Δυτική Όχθη, οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο και η συνεχιζόμενη καταστροφή στη Γάζα κινδυνεύουν να επιδεινώσουν το χάος. Οι ενέργειες του Ιράν ήταν περισσότερες από ό,τι περίμενε κανείς. Μια άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά επικίνδυνη επίθεση στο Ισραήλ. Ήταν μια ακραία προσπάθεια να αποκατασταθεί η αποτροπή. Αυτό λειτουργεί και με τους δύο τρόπους.

Μόλις πριν από έξι μήνες, μέρες πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, έγραψε "η περιοχή είναι πιο ήσυχη από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες... Έχουμε αποκλιμακώσει τις κρίσεις στη Γάζα και αποκαταστήσαμε την άμεση διπλωματία...» Ήταν θεαματικά παραπλανημένος.