ΚΟΣΜΟΣ

Αρκτική: Πωλητήριο σε κομμάτι γης που φθάνει στο μέγεθος του… Μανχάταν – Η τιμή του

Αρκτική: Πωλητήριο σε κομμάτι γης που φθάνει στο μέγεθος του… Μανχάταν – Η τιμή του
AP, φωτογραφία αρχείου.

Συγκεντρώστε τις οικονομίες σας και… αδράξτε τη μέρα!

Πωλείται έναντι 323 εκατ. ευρώ το τελευταίο ιδιωτικό οικόπεδο της Αρκτικής, που βρίσκεται στο Σβάλμπαρντ, σε έναν από τους βορειότερους οικισμούς του κόσμου. Βρίσκεται ανατολικά της Γροιλανδίας, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ της σκανδιναβικής ηπειρωτικής χώρας και του Βόρειου Πόλου. Περίπου το 60% του καλύπτεται από παγετώνες και είναι το σπίτι των πολικών αρκούδων και των αρκτικών αλεπούδων, ενώ, έχει γίνει προορισμός τόσο για ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια, όσο και ομάδες επιστημόνων.

Οι κρατικές εταιρείες της Νορβηγίας και της Ρωσίας κατέχουν την υπόλοιπη έκταση στο Σβάλμπαρντ. Το 2014, υπήρξε αντιπαράθεση όταν ένα άλλο ιδιόκτητο ακίνητο στην περιοχή έγινε διαθέσιμο προς πώληση. Όταν προέκυψε ενδιαφέρον από έναν Κινέζο αγοραστή για γη εξόρυξης άνθρακα, ο κόσμος ανησύχησε ότι το αγροτεμάχιο θα κατέληγε σε… ξένα χέρια. Δύο χρόνια αργότερα, αγοράσθηκε από το νορβηγικό κράτος.

Το οικόπεδο έκτασης 14.830 στρεμμάτων βρίσκεται περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά από την κατοικημένη πόλη Longyearbyen (2.400 κάτοικοι) στο νησί Spitsbergen. Περιλαμβάνει περισσότερα από 4 χιλιόμετρα ακτογραμμής και είναι γεμάτο βουνά, φιόρδ και άγρια ζώα της Αρκτικής. Από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, βρίσκεται υπό συνεχή ηλιοφάνεια και από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο είναι νύχτα.

Το απομακρυσμένο οικόπεδο ανήκει για περισσότερο από έναν αιώνα στη νορβηγική εταιρεία χαρτοφυλακίου Aktieselskabet Kulspids. Η εταιρεία ιδρύθηκε από πλούσιες οικογένειες του Όσλου, που ενδιαφέρονταν για την περιοχή λόγω των φυσικών της πόρων –θέλησαν να εξορύξουν αμίαντο– αλλά οι μετοχές έχουν αλλάξει χέρια τα τελευταία εκατό χρόνια. Τα ονόματα των μετόχων δεν αποκαλύπτονται, αν και είναι όλοι Νορβηγοί, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Αρκτική κατέχει περίπου το 13% των ανεξερεύνητων πετρελαϊκών πόρων του κόσμου, σύμφωνα με έρευνα της Γεωλογικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει διαφορετική περιοχή στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ για να αυξήσει τα αλιευτικά του ύδατα μετά το Brexit του 2017.