Politico: «Πόρτα» σε Τουρκία, ΗΠΑ και Αγγλία από ΕΕ - Πώς και πότε θα δοθούν τα χρήματα
Σύμφωνα με το Politico η προθεσμία για την αίτηση δανείων λήγει στις 30 Ιουνίου 2027 και οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να λάβουν τα χρήματα μέχρι το τέλος του 2030

Μετά τους Financial Times, σε δημοσιευμά του και το Politico αναφέρεται σε «πόρτα» που έριξε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις αμερικάνικες εταιρείες όπλων, καθώς εξαιρούνται από το σχέδιο ReArm Europe, και τα 150 έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν στα Ευρωπαϊκά κράτη για εξοπλισμούς.
Όπως σημειώνει το Politico εκτός πλάνου είναι – προς το παρόν τουλάχιστον – και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρέπει να αγοράσουμε Ευρωπαϊκά
Το δημοσίευμα του Politico παραθέτει δηλώσεις της προέδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, που ανακοινώνοντας το πρόγραμμα «Ετοιμότητα 2030» τόνισε: «Πρέπει να αγοράσουμε περισσότερα ευρωπαϊκά. Διότι αυτό σημαίνει ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης».
Στο δημοσίευμα του Politico τονίζεται πάντως ότι σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τους δεσμούς με τους συμμάχους, οι Βρυξέλλες ενέπλεξαν χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία στο πρόγραμμά Rearm Europe, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορούσαν να δαπανηθούν έως και 800 δισεκατομμύρια ευρώ για την άμυνα.
"Πρέπει να δούμε όχι μόνο τη Ρωσία ως απειλή, αλλά και ... πιο παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις και πού θα στρέψουν οι Αμερικανοί τη στρατηγική τους προσοχή", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άμυνας Αντριους Κουμπίλιους.
Όπως σημειώνει το Politico, τα τελευταία χρόνια, περίπου τα δύο τρίτα των παραγγελιών προμηθειών της ΕΕ πήγαν σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες.
Η απειλή από τη Ρωσία είναι η κύρια κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της ηπείρου, αλλά οι αλλαγές στις ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν επίσης την ΕΕ να κινηθεί γρήγορα.
Ο κίνδυνος της υπερβολικής εξάρτησης από τις ΗΠΑ αναδείχθηκε από την αιφνίδια απόφαση του Τραμπ να υπονομεύσει την Ουκρανία σταματώντας τις παραδόσεις όπλων και την ανταλλαγή πληροφοριών για να πιέσει το Κίεβο να δεχθεί ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
H κατανομή των χρημάτων
Η πιο συγκεκριμένη πρόταση είναι η δέσμευση της Επιτροπής να δανείσει έως 150 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες μέλη για να δαπανηθούν για την άμυνα στο πλαίσιο του λεγόμενου μέσου SAFE.
Ενώ ο δανεισμός θα είναι διαθέσιμος μόνο σε χώρες της ΕΕ, φιλικά κράτη εκτός του μπλοκ μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε κοινές αγορές όπλων.
Οι κοινές προμήθειες στο πλαίσιο της πρότασης SAFE είναι ανοικτές στην Ουκρανία, στη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν της EEZ, καθώς και σε "προσχωρούσες χώρες, υποψήφιες χώρες και δυνητικά υποψήφιες χώρες, καθώς και σε τρίτες χώρες με τις οποίες η [Ευρωπαϊκή] Ένωση έχει συνάψει εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας".
Στα τέλη Ιανουαρίου, η ΕΕ είχε έξι εταιρικές σχέσεις άμυνας και ασφάλειας: με τη Νορβηγία, τη Μολδαβία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αλβανία και τα Σκόπια
Η Τουρκία και η Σερβία, ως υποψήφιες χώρες για ένταξη στην ΕΕ, θα μπορούσαν επίσης δυνητικά να ενταχθούν.
Ποιοι μένουν εκτός
Αυτό αφήνει εκτός τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο - αν και το καθεστώς της Βρετανίας θα μπορούσε να αλλάξει. "Εργαζόμαστε για να έχουμε αυτή την εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας με το Ηνωμένο Βασίλειο. Ελπίζω πραγματικά ότι στη σύνοδο κορυφής που είναι τον Μάιο, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα", δήλωσε η Κάλλας.
Ο Καναδάς έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια στενότερη σχέση ασφαλείας με την ΕΕ. Η Επιτροπή την Τετάρτη πρότεινε επίσης μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία με την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ινδία.
"Υπάρχουν πολλά αιτήματα σε όλο τον κόσμο για συνεργασία μαζί μας", δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Η προνομιακή μεταχείριση των ευρωπαϊκών εταιρειών αποτελεί μια προσπάθεια να κατευναστεί η Γαλλία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς όπλων στην Ευρώπη. Τα δάνεια θα χρηματοδοτούν κοινά έργα από δύο ή περισσότερα μέλη σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια αμυντική βιομηχανία σε ολόκληρη την ΕΕ. "Καταργούμε τον κατακερματισμό ακριβώς με το να δίνουμε κίνητρα στα κράτη μέλη να ενωθούν" και να αγοράζουν τα ίδια όπλα σε καλύτερη τιμή, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.
Σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν άμεσα οι αγορές όπλων, η Επιτροπή θα επιτρέψει στις χώρες της ΕΕ να κάνουν παραγγελίες μεμονωμένα για τους πρώτους 12 μήνες.
Τα σχέδια που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη επιτρέπουν επίσης στις χώρες μέλη της ΕΕ να παρακάμψουν τα αυστηρά δημοσιονομικά όρια του μπλοκ. Θα μπορούν να υπερβούν το όριο των δημόσιων δαπανών της ΕΕ μέχρι το 1,5% του ΑΕΠ για μια περίοδο τεσσάρων ετών.
Η προθεσμία για την αίτηση δανείων λήγει στις 30 Ιουνίου 2027 και οι χώρες μπορούν να λάβουν τα χρήματα μέχρι το τέλος του 2030. Πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια στην Επιτροπή εντός 45 ετών.
Ο σχολιασμός είναι απενεργοποιημένος