Τραμπ για δασμούς: Δεν επιδιώκω συμφωνία με την ΕΕ για το εμπόριο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναζωπύρωσε τις εμπορικές εντάσεις την Παρασκευή, απειλώντας με την επιβολή δασμού 50% σε όλα τα προϊόντα που αποστέλλονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
.jpg?t=vGjkGA1h_Ljcb3NSEh8kSw)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε ότι θα κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με την ΕΕ, απειλώντας την Παρασκευή ότι θα επιβάλει δασμούς 50% στα προϊόντα από τα κράτη-μέλη της, επειδή οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία με την Ένωση «δεν οδηγούν πουθενά».
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι "δεν επιδιώκει (εμπορική) συμφωνία" με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία απειλεί να πλήξει με τελωνειακούς δασμούς ύψους 50% από την 1η Ιουνίου, μια προοπτική που έχει συγκλονίσει τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
«Δεν ψάχνω για συμφωνία – έχουμε καθορίσει τη συμφωνία», διαμήνυσε σε νεότερες δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος για τους δασμούς στην ΕΕ. Πρόσθεσε όμως ότι μια μεγάλη επένδυση στις ΗΠΑ από μια ευρωπαϊκή εταιρεία θα μπορούσε να τον κάνει να δεχτεί μια καθυστέρηση.
Ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, είπε επίσης ότι δεν έχει πρόβλημα να διατηρήσει τον δασμό 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ελλείψει εμπορικής συμφωνίας. "Ορίσαμε τους όρους της συμφωνίας. Είναι 50%" τελωνειακοί δασμοί, επανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του για αυτό τον βαρύ φόρο στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, με μήνυμά του στην πλατφόρμα του Truth Social.
Ο Τραμπ επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον οποίο, η ΕΕ "δημιουργήθηκε για να κάνει κακό στις ΗΠΑ".
"Είναι καιρός να παίξω αυτό το παιχνίδι όπως εγώ ξέρω", πρόσθεσε ο ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, του οποίου η πολιτική του προστατευτισμού έως τώρα συνίστατο σε ηχηρές απειλές τις οποίες διαδέχονταν εν μέρει στροφές 180 μοιρών, επίσης ηχηρές.
Ο Τραμπ επιτίθεται συχνά στην Ευρώπη από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντάς την "χειρότερη από την Κίνα" στις εμπορικές σχέσεις.
Οι ΗΠΑ αποτιμούν το έλλειμμά τους με την ΕΕ για τα αγαθά σε 235 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι το αμερικανικό πλεόνασμα σε υπηρεσίες μειώνει το εμπορικό έλλειμμα σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 57 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ως μια "διαπραγματευτική τακτική".
Επίσης, επέκρινε την Apple, λέγοντας στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τιμ Κουκ, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα iPhone, τα οποία κατασκευάζονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, θα επιβαρύνονται με δασμούς 25%.
«Δεν μας έχουν φερθεί σωστά» τόνισε ο Τραμπ. «Έχουν ενωθεί για να μας εκμεταλλευτούν» συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο δασμός 25% που λέει ότι θα επιβάλει στα προϊόντα της Apple που δεν κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, θα ισχύει και για τη Samsung και άλλους κατασκευαστές smartphone.
«Θα ισχύσουν επίσης για τη Samsung και για όλους εκείνους που κατασκευάζουν αυτό το προϊόν» στο εξωτερικό, είπε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι θα τεθούν σε εφαρμογή «στα τέλη Ιουνίου». «Διαφορετικά, δεν θα ήταν δίκαιο», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο Τραμπ, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, έβαλε στο στόχαστρο την Apple, απειλώντας ότι θα επιβάλει δασμούς στα προϊόντα της αν δεν μεταφέρει την παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ. «Αν θέλουν να τα πωλούν στις ΗΠΑ, θέλω να τα κατασκευάζουν στις ΗΠΑ, μπορούν να το κάνουν», υποστήριξε.
Στο μεταξύ, παρά τις ανακοινώσεις για δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά αγαθά, οι πρώτες αντιδράσεις αξιωματούχων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι επιφυλακτικές.
Η ΕΕ δεν απάντησε αμέσως στην απειλή. Πολιτικοί από τα κράτη μέλη της Ένωσης την υποδέχτηκαν με απογοήτευση, αλλά δήλωσαν ότι δεν αναμένουν αλλαγή στρατηγικής.
«Διατηρούμε την ίδια γραμμή: αποκλιμάκωση, αλλά είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λωράν Σεν-Μαρτέν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Παρασκευή το πρωί, προσθέτοντας ότι οι τελευταίες απειλές «δεν βοηθούν» τις διαπραγματεύσεις.
Αναλυτές ανέφεραν ότι μένει να δούμε αν η ρητορική θα μετατραπεί σε πράξη. «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, σε αυτό το στάδιο, πρόκειται για απειλή. Δεν είναι ανακοίνωση. Δεν υπάρχει εκτελεστικό διάταγμα», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας σε θέματα εμπορίου Άσλακ Μπεργκ από το Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση στο BBC.
Είπε ότι πιστεύει ότι η ανάρτηση του Τραμπ είχε ως στόχο να αυξήσει την επιρροή του ενόψει των διαπραγματεύσεων. «Αλλά η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Θα παραμείνει ψύχραιμη, θα συνεχίσει και θα είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση σήμερα το απόγευμα».
O Tραμπ ταράζει τις αγορές με απειλές για δασμούς σε ΕΕ, Apple - Καταρρέουν Louis Vuitton και Ηermes
Γύρω στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή της Apple υποχωρούσε κατά 2,76%, στα 195,81 δολάρια, στη Γουόλ Στριτ.
Το σχέδιο μεταφοράς της παραγωγής των κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ «δεν είναι ρεαλιστικό», σχολίασε ο αναλυτής της Wedbush Ντάνιελ Άιβς, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να γίνει αυτό. Και, εφόσον γίνει, η τιμή τους θα εκτοξευτεί.
Ο ιδιοκτήτης της Apple Τιμ Κουκ είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου ότι αναμένει πως «τα περισσότερα από τα iPhone που θα πουληθούν στις ΗΠΑ κατά το τρέχον τρίμηνο θα προέλθουν από την Ινδία και όχι από την Κίνα.
Σε ξεχωριστή ανάρτηση, ο Τραμπ έγραψε ότι έχει ήδη ενημερώσει την Apple ότι τα δημοφιλή smartphone της εταιρείας πρέπει να κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και ότι είναι απορημένος από την προσπάθειά της να μεταφέρει μέρος της παραγωγής από την Κίνα στην Ινδία.
Οι μετοχές έπεσαν σε όλο τον κόσμο, με τον δείκτη S&P 500 και τον δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρούν κατά περίπου 1%. Η Apple ηγήθηκε της πώλησης στον τομέα της τεχνολογίας, με πτώση 2%.
Το δολάριο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2023 και οι αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου έπεσαν σε όλο το φάσμα.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μιχαήλ Μάρτιν χαρακτήρισε την πρόταση του Τραμπ «εξαιρετικά απογοητευτική».
«Οι δασμοί είναι επιζήμιοι για όλες τις πλευρές», έγραψε ο Μάρτιν στο X. «Ένα αποτέλεσμα που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις δύο πλευρές, καθώς και για το παγκόσμιο εμπόριο».
Η τελευταία απειλή του Τραμπ για δασμούς θα πλήξει το εμπόριο αγαθών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αξίας 321 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειώνοντας το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ κατά σχεδόν 0,6% και αυξάνοντας τις τιμές κατά περισσότερο από 0,3%, σύμφωνα με υπολογισμούς της Bloomberg Economics.
Άλλοι στην Ευρώπη είδαν τις απειλές του Τραμπ ως μια προσπάθεια να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι της ΕΕ και όχι ως μια αμετάκλητη οδηγία.
«Όλα αυτά είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Θα εξετάσουμε με ηρεμία τις προτάσεις και θα απαντήσουμε με σθένος και αποφασιστικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Ντικ Σχοφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου.
Οι δασμοί του Τραμπ πλήττουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυτελών ειδών, οι μετοχές καταρρέουν
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών πολυτελών ειδών κατέρρευσαν μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία πολυτελών ειδών, που παράγει τσάντες, παπούτσια, είδη μόδας και σαμπάνια, μεταξύ άλλων πολυτελών προϊόντων, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία θεωρούνταν η καλύτερη ελπίδα για ανάπτυξη του κλάδου φέτος, λόγω της καθυστέρησης της ζήτησης από την Κίνα.
Οι μετοχές της Louis Vuitton και της Hermes, των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών της Γαλλίας με βάση την κεφαλαιοποίηση, σημείωσαν πτώση περίπου 3% και 4% αντίστοιχα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ, όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου: Kering, η Prada και η Burberry.
Οι μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου πωλούν περίπου το ένα τέταρτο των προϊόντων τους σε καταναλωτές των ΗΠΑ, ενώ η έκθεση των μικρότερων εμπορικών σημάτων ποικίλλει, από 14% στην εταιρεία εξωτερικών ενδυμάτων Moncler έως 46% στον κατασκευαστή σανδαλιών Birkenstock.
Οι αναλυτές της S&P θεωρούν ότι ο κλάδος των πολυτελών ειδών είναι ένας από τους πιο εκτεθειμένους στους δασμούς των ΗΠΑ, καθώς οι εταιρείες έχουν περιορισμένη δυνατότητα μεταφοράς της παραγωγής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ για να ξεπεράσετε το πρόβλημα των δασμών, αυτό είναι απλώς αδύνατο αυτή τη στιγμή... δεν έχετε το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία», δήλωσε η Claudia D'Arpizio, συνεργάτης της Bain, σε εκδήλωση του κλάδου την Πέμπτη.
Η Louis Vuitton της LVMH είναι η μόνη ευρωπαϊκή μάρκα πολυτελών ειδών που παράγει τοπικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και αντιμετωπίζει προβλήματα σε ένα από τα εργοστάσιά της στη χώρα, σύμφωνα με το Reuters.
«Πιστεύουμε επομένως ότι η τιμολόγηση θα είναι πιθανώς ο κύριος τρόπος με τον οποίο η βιομηχανία πολυτελών ειδών θα μετριάσει τους δασμούς», ανέφεραν αναλυτές της S&P σε πρόσφατη ανακοίνωση.
Ευρωπαίοι κατασκευαστές πολυτελών αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας Hermes που κατασκευάζει τσάντες Birkin, έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη τους στην τιμολόγηση για να αντισταθμίσουν το κόστος των δασμών, αλλά οι αναλυτές λένε ότι ορισμένες μάρκες ενδέχεται να έχουν περιορισμένο περιθώριο για αύξηση των τιμών.
Η βιομηχανία πολυτελών αγαθών της Γαλλίας, η μεγαλύτερη στον κόσμο, απασχολεί περισσότερα από 600.000 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας της Γαλλίας.
Η Ιταλία, που παράγει το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων δέρματος υψηλής ποιότητας στον κόσμο, είναι επίσης ιδιαίτερα εκτεθειμένη στο διεθνές εμπόριο.
Σύμφωνα με έκθεση της κρατικής τράπεζας Cassa Depositi e Prestiti, η βιομηχανία της μόδας αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.
Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς των περισσότερων προϊόντων πολυτελείας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 2024, η Γαλλία εξήγαγε αφρώδη οίνους, συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας, αξίας 890 εκατομμυρίων ευρώ (1 δισεκατομμύριο δολάρια), καθώς και μπράντι από σταφύλια, κυρίως κονιάκ, αξίας 1,27 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ιταλία, από την άλλη πλευρά, εξήγαγε δερμάτινες τσάντες αξίας 770 εκατομμυρίων ευρώ.
Πτώση και στο ελληνικό Χρηματιστήριο
Η σημαντική πτώση της Παρασκευής, που προκάλεσε η απειλή Τραμπ για επιβολή δασμών 50% στην Ευρώπη, ανέκοψε το ανοδικό σερί των πέντε προηγούμενων ανοδικών εβδομάδων.
Με οριακή πτώση 0,10% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει μετά από πέντε ανοδικές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε αθροιστικά κέρδη 13,99%.
Η αγορά, όπως όλα έδειχναν, πριν τη «βόμβα» Τραμπ, ήταν έτοιμη καταγράψει τον 7ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα, φαινόμενο το οποίο είχε καταγραφεί για τελευταία φορά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019 όταν είχε επτά συνεχόμενους μήνες θετικών αποδόσεων και αθροιστικά κέρδη 46,7%.
H ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παραμένει ελκυστική, με βάση τη η σχέση κεφαλαιοποίησης της αγοράς σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ελλάδος. Με βάση την εκτίμηση για ΑΕΠ στα 240 δισ. ευρώ το 2025 η κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία ανέρχεται στα 125 δισ. ευρώ, αντιστοιχεί λίγο υψηλότερα από το 50% του ΑΕΠ.
Σε πρόσφατη ανάλυση η JP Morgan επισημαίνει ότι η αναλογία μεσαίων αποδόσεων και χαμηλού ρίσκου δικαιολογεί τη σύσταση overweight για το ελληνικό χρηματιστήριο. Στα θετικά στοιχεία επισημαίνονται επίσης οι επιστροφές κεφαλαίου από τις τράπεζες (με μερισματικές αποδόσεις 10% και επαναγορές μετοχών) και η ανάπτυξη του 2%. Επιπλέον, οι τράπεζες εμφανίζουν discount 20% με βάση το P/E, έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 1.802,34 μονάδες, έναντι 1.804,06 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία οριακή πτώση%, από τις αρχές Μαΐου ενισχύεται 6,13%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη σε ποσοστό 22,64%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,17% και από τις αρχές του 2025 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 25,57%.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID έκλεισε με εβδομαδιαία πτώση 2,54%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει άνοδο 13,41%.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,34%, ενώ από τις αρχές του 2025 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 35,63%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδος ανήλθε στα 1.049,782 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 209,956 εκατ. ευρώ, 188,104 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα που τελειώνει υποχώρησε κατά 149 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 123,141 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει αύξηση κατά 19,996 δισ. ευρώ.
Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς 50% από την 1η Ιουνίου
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ότι θα επιβάλει δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από την 1 Ιουνίου, εκτιμώντας πως οι τρέχουσες συζητήσεις «δεν πάνε πουθενά».
«Είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθείς με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ιδρύθηκε με πρωταρχικό σκοπό να εκμεταλλευθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στο ΕΜΠΟΡΙΟ (...) Οι συζητήσεις μας μαζί τους δεν πάνε πουθενά. Σε αυτές τις συνθήκες προτείνω να επιβάλουμε δασμούς 50% στην ΕΕ από την 1η Ιουνίου. Δεν υπάρχουν δασμοί στα προϊόντα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε επίσης φύρδην-μίγδην «τα εμπόδια στο εμπόριο, τον ΦΠΑ, τις γελοίες κυρώσεις κατά των επιχειρήσεων, τα μη δασμολογικά εμπόδια, τις χειραγωγήσεις νομισμάτων, τις αδικαιολόγητες και άδικες διώξεις των αμερικανικών επιχειρήσεων, που έχουν οδηγήσει σε εμπορικό έλλειμμα πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, που είναι εντελώς απαράδεκτο».
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταγγείλει κατ΄επανάληψη το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Ευρώπη, το οποίο υπολογίζει ότι βρίσκεται στα 300-350 δισεκ. δολάρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εκπροσώπου του Λευκού Οίκου για το Εμπόριο (USTR), το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ έφθασε μάλλον τα 235 δισεκ. δολάρια το 2024, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αμφισβητεί αυτά τα στοιχεία, μιλώντας για 150 δισεκ. ευρώ (περίπου 160 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) για τα αγαθά και μόνο 50 δισεκ. ευρώ αν συμπεριληφθεί το αμερικανικό εμπορικό πλεόνασμα στις υπηρεσίες.
Οι δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα ανέρχονται σήμερα στο 12,5% κατά μέσο όρο, με το 2,5% να αντιστοιχεί στο επίπεδο πριν από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στους οποίους προστέθηκε ένα 10% από τις αρχές Απριλίου μετά την ανακοίνωση «αμοιβαίων» δασμών.
Ο Λευκός Οίκος είχε προβλέψει αρχικά να επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά προϊόντα προτού ανακοινώσει στη συνέχεια αναστολή 90 ημερών στους δασμούς πέραν του 10% ώστε να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις.
Η αναστολή αυτή αναμένεται θεωρητικά να λάβει τέλος στις αρχές Ιουλίου.
Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς έχει συναντηθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες με τους Αμερικανούς ομολόγους του, τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, τον υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και τον αντιπρόσωπο για το Εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.
Σχετικές ειδήσεις
Σχόλια
Trending

