Δεν χρειάζεται να πετάξετε ένα καμένο σκεύος - Ο εύκολος τρόπος να το καθαρίσετε

Πώς μπορείτε να καθαρίσετε τον καμένο πάτο από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια

Δεν χρειάζεται να πετάξετε ένα καμένο σκεύος -  Ο εύκολος τρόπος να το καθαρίσετε
unsplash

Κάψατε τον πάτο της κατσαρόλας; Μην απελπίζεστε. Αν δεν έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές, όπως ρωγμές ή παραμόρφωση, μπορείτε να το καθαρίσετε. Πώς; με τα πανίσχυρα «εργαλεία» στο οικιακό «οπλοστάσιο». Νερό και ξίδι.

Καθαρίστε και απομακρύνεται τα καμένα υπολείμματα. Προετοιμάστε ένα διάλυμα νερού και ξιδιού σε αναλογία 4: 1για να καλύψετε πλήρως την καμένη περιοχή. Φέρτε το μείγμα σε βράση για 5-10 λεπτά.

Αφού κρυώσει το υγρό, αφαιρέστε απαλά τα καμένα με ξύλινη σπάτουλα ή σπάτουλα σιλικόνης, ώστε να μην καταστραφεί η επιφάνεια. Εάν η καύση είναι επίμονη, αφήστε το διάλυμα για λίγες ώρες πριν τρίψετε. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα σε αυτή την περίπτωση.

Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι η σόδα. Προετοιμάστε μια πάστα, ανακατεύοντας σόδα με λίγο νερό και εφαρμόστε την ελεύθερα στην καμένη περιοχή. Αφήστε 3-6 ώρες, και σε περίπτωση εξαιρετικά δύσκολων λεκέδων – ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στη συνέχεια, τρίψτε απαλά το δοχείο με ένα μαλακό σφουγγάρι. Η μαγειρική σόδα είναι ασφαλής για τις περισσότερες επιφάνειες, αλλά αποφύγετε τη χρήση της σε δοχεία αλουμινίου, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάβρωση ή αποχρωματισμό.

Τα δισκία πλυντηρίων πιάτων, χάρη στην περιεκτικότητα σε ένζυμα και ισχυρά απορρυπαντικά, μπορούν να κάνουν θαύματα στην περίπτωση επίμονων καμένων λεκέδων. Λιώστε το μισό δισκίο σε ζεστό νερό σε μια κατσαρόλα για να καλύψετε το βρώμικο μέρος και αφήστε το για 1-3 ώρες. Εάν είναι απαραίτητο, θερμαίνετε απαλά το διάλυμα για να ενισχύσετε τη λειτουργία.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε την καύση με ένα μαλακό σφουγγάρι. Αυτή η μέθοδος είναι ευέλικτη και αποτελεσματική, αλλά απαιτεί προσοχή στο Teflon, καθώς η εμβάπτιση για πολύ καιρό μπορεί να βλάψει την επιφάνεια.

Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε μέθοδο, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο το δοχείο. Οι ανεπαρκείς ουσίες μπορούν να βλάψουν μόνιμα το δοχείο:

  • Κατσαρόλες από σμάλτο: Αποφύγετε το μούλιασμα του ξιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό μπορεί να θαμπώσει το σμάλτο και να του στερήσει τη λάμψη του. Η βραχυπρόθεσμη χρήση είναι ασφαλής, αλλά θα πρέπει να ξεπλύνετε καλά το φαγητό σας.
  • Σκεύη αλουμινίου: Η μαγειρική σόδα και άλλα αλκαλικά μέτρα μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση ή αποχρωματισμό. Στο διάλυμα, επιλέξτε κιτρικό οξύ ή αλάτι.
  • Αντικολλητικές επιφάνειες (Teflon): Αποφύγετε το τρίψιμο με άλατα με ξηρές και υπερβολικά επιθετικές μεθόδους, όπως παρατεταμένη εμβάπτιση σε ταμπλέτες πλυντηρίου πιάτων, η οποία μπορεί να βλάψει την επικάλυψη.

Στην περίπτωση του ανοξείδωτου χάλυβα, οι περισσότερες μέθοδοι είναι ασφαλείς, αλλά για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιούν κιτρικό οξύ ή ξύδι, το οποίο επιπλέον αποκαθιστά τη λάμψη.

Διαβάστε επίσης

Σχόλια
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή