Αναλυτής: «Το Ισραήλ εφαρμόζει στον Λίβανο τακτικές που χρησιμοποίησε στη Γάζα»
Ο Ελάιζα Μανιέρ κάνει λόγο για εφαρμογή του λεγόμενου «δόγματος της Ράφα»
Snapshot
- Ο Ελάιζα Μανιέρ επισημαίνει ότι το Ισραήλ εφαρμόζει στον Λίβανο τις στρατιωτικές τακτικές που χρησιμοποίησε στη Γάζα.
- Το λεγόμενο «δόγμα της Ράφα» περιλαμβάνει εκτεταμένη καταστροφή υποδομών και κατοικιών για να αποτρέψει την επιστροφή των κατοίκων.
- Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έχει αναφερθεί ρητά σε αυτή τη στρατηγική.
- Ο Μανιέρ θεωρεί ότι το Ισραήλ ενεργεί χωρίς συνέπειες λόγω της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Οι επιχειρήσεις στον Λίβανο συγκρίνονται με αυτές στη Γάζα, όπου δεν έχει υπάρξει λογοδοσία.
Ο αναλυτής γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή Ελάιζα Μανιέρ υποστήριξε ότι το Ισραήλ εφαρμόζει στον Λίβανο στρατιωτικές τακτικές αντίστοιχες με εκείνες που χρησιμοποίησε στη Γάζα.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ανέφερε ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς έχει αναφερθεί στο λεγόμενο «δόγμα της Ράφα», παραπέμποντας στη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης στη νότια Γάζα.
Σύμφωνα με τον Μανιέρ, η στρατηγική αυτή βασίζεται στην εκτεταμένη καταστροφή υποδομών, κατοικιών, σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, ώστε - όπως είπε - να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των κατοίκων.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ θεωρεί πως μπορεί να ενεργεί χωρίς συνέπειες λόγω της στήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Παράλληλα, συνέκρινε τις επιχειρήσεις στον Λίβανο με όσα έχουν ήδη συμβεί στη Γάζα χωρίς να υπάρξει λογοδοσία.