ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Δεν θα έχω την ίδια τύχη με τον Καντάφι

Άσαντ: Δεν θα έχω την ίδια τύχη με τον Καντάφι

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ πιστεύει ότι δεν θα έχει την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι, που συνελήφθη και δολοφονήθηκε ή του Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια ποινή κάθειρξης.

Ο Άσαντ, μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ARD, κατηγόρησε τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ ότι στηρίζουν «τρομοκράτες» που επιχειρούν να ανατρέψουν την κυβέρνησή του και είπε ότι παραμένει στην εξουσία επειδή έχει τη στήριξη του λαού του.

Επίσης υποστήριξε ότι τα περισσότερα θύματα των συγκρούσεων, που μαίνονται επί 16 μήνες, ήταν υποστηρικτές της κυβέρνησης.

«Από τους καταλόγους που έχουμε, από τα ονόματα που έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνθρωποι που δολοφονήθηκαν από συμμορίες, διαφορετικού τύπου συμμορίες...Αν μιλάμε για υποστηρικτές της κυβέρνησης -τα θύματα από τις δυνάμεις ασφαλείας και το στρατό- είναι περισσότερα από τους αμάχους», δήλωσε ο πρόεδρος της Συρίας.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τον Καντάφι, που δολοφονήθηκε λίγο μετά την σύλληψή του, ο Άσαντ είπε: «Περιγράφοντας αυτό που συνέβη στον αλ Καντάφι, είναι άγριο, είναι έγκλημα. Ό,τι κι αν έκανε, όποιος κι αν ήταν, κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να δεχτεί αυτό που συνέβη, το να σκοτώσεις κάποιον με αυτό τον τρόπο».

«Αυτό που συνέβη στον Μουμπάρακ είναι διαφορετικό. Πρόκειται για δίκη. Οποιοσδήποτε πολίτης όταν παρακολουθεί μια δίκη στην τηλεόραση θα σκεφτεί ότι δεν θα βρεθεί σε αυτή την θέση. Η απάντηση είναι: μην κάνετε ό,τι αυτός», είπε ο 46χρονος πρόεδρος.