ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση της αγωνίας για την Μέρκελ

Παράταση της αγωνίας για την Μέρκελ

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει για τον ESM και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο στις 12 Σεπτεμβρίου. Τα σχέδια της Α. Μέρκελ αναβάλλονται, ωστόσο η καθυστέρηση έχει και θετικές πτυχές για την ίδια.

Η πολιτική πίεση που ασκήθηκε τις προηγούμενες μέρες στους δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle.

O ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ήταν παρών στην πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, προειδοποίησε ότι τυχόν καθυστέρηση θα οδηγούσε σε «σοβαρή ανασφάλεια στις αγορές» και θα είχε «αρνητικές οικονομικές συνέπειες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο οι δικαστές δεν έδειξαν να επηρεάζονται και αποφάσισαν να καθυστερήσουν την απόφασή τους σχετικά με τις αιτήσεις που είχαν καταθέσει οι διαφωνούντες με την έγκριση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου από τα γερμανικά νομοθετικά σώματα. Αν και οι αιτήσεις εναντίον του ESM και του Δ.Σ. είχαν τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, το δικαστήριο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει την απόφασή του στις 12 Σεπτεμβρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν συγκρατημένες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η ανακοίνωση του δικαστηρίου «λαμβάνεται υπόψη με το δέοντα σεβασμό». «Σεβόμαστε την ανεξαρτησία του Συνταγματικού Δικαστηρίου», επισήμανε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε.

Ικανοποίηση για την ανακοίνωση των δικαστών ήρθε από την αντιπολίτευση. «Είναι σωστό ότι σε ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα το δικαστήριο προτάσσει την επιμέλεια έναντι της βιασύνης», σχολίασε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά της καγκελαρίου για την καθυστέρηση στην έγκριση του ESM καθώς, όπως είπε, δεν φρόντισε να κάνει εγκαίρως τις σχετικές συζητήσεις με την αντιπολίτευση.

Είναι γεγονός ότι η καθυστέρηση της κύρωσης του ESM -που είχε προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου- και του Δημοσιονομικού Συμφώνου φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μέρκελ έναντι των Ευρωπαίων εταίρων της. Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπόψη η πάγια γερμανική πίεση για αποφασιστικούς χειρισμούς εναντίον της κρίσης.