ΚΟΣΜΟΣ

«Μάχη» δίνει η Αριστερά στην Ισπανία για τα 400 ευρώ των ανέργων

«Μάχη» δίνει η Αριστερά στην Ισπανία για τα 400 ευρώ των ανέργων

Η ισπανική αριστερά κινητοποιείται εδώ και αρκετές ημέρες για τη διατήρηση μιας βοήθειας 400 ευρώ το μήνα για τους μακροχρόνια ανέργους, το μόνο μέσο επιβίωσης για πολλές οικογένειες, που θα μπορούσε να μην ανανεωθεί από την κυβέρνηση της δεξιάς.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι δεν είχε ακόμη λάβει απόφαση για τη διατήρηση ή όχι αυτής της οικονομικής ενίσχυσης, η οποία είχε εφαρμοστεί από την Σοσιαλιστική πρώην κυβέρνηση και η οποία λήγει στις 15 Αυγούστου. Η κυβέρνηση πάντως είναι σε διακοπές έως τις 24 Αυγούστου. Έτσι η αριστερά οδηγεί τη μάχη για τη διατήρηση των 400 ευρώ, αυτή τη στιγμή μόνο μέσο διαβίωσης για πολλές οικογένειες στην Ισπανία, όπου η ανεργία πλήττει το 24,63% του ενεργού πληθυσμού, ενώ 1.737.600 νοικοκυριά έχουν όλα τους τα μέλη άνεργα.

«Ο κ. Ραχόι πρέπει να γνωρίζει ότι τα 400 ευρώ είναι σήμερα η μόνη σανίδα σωτηρίας για πολλές οικογένειες», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την θεσμική πολιτική Αντόνιο Χερνάντο. «Αυτό χρησιμεύει ώστε πολλές οικογένειες να μπορέσουν να φάνε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τους επικεφαλής των συνδικάτων, τον Φερνάντο Λεζκάνο του Comisiones Obreras (CCOO) και τον Μανουέλ Μπονμάτι του UGT. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ανακοινώσει την έναρξη μιας εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα με τη λέξη-κλειδί Salvemos400e (να σώσουμε τα 400 ευρώ).

Αυτή η βοήθεια διάρκειας έξι μηνών για τους ανέργους που δεν δικαιούνται πλέον επίδομα ανεργίας, που υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 από την σοσιαλιστική κυβέρνηση, παρατείνεται έκτοτε κάθε έξι μήνες. Η κατάργησή του θα ήταν ακόμα ένα πλήγμα προς τους Ισπανούς ανέργους, ενώ το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο από την κυβέρνηση προβλέπει για τους πρόσφατα άνεργους τη μείωση μετά από έξι μήνες του επιδόματός τους από το 60% στο 50% του μισθού τους. Σύμφωνα με τον Μανουέλ Μπονμάτι η κατάργηση των 400 ευρώ θα επηρεάσει 600.000 άτομα έως το τέλος του έτους και θα αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα».

Διαβάστε επίσης:

Απίστευτο! Κλειδώνουν τους κάδους για να μην πηγαίνουν άστεγοι

Σε ύφεση βυθίζεται η Ισπανία