ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 98 νεκροί ο σημερινός αιματηρός απολογισμός

Συρία: 98 νεκροί ο σημερινός αιματηρός απολογισμός

Ο Πέτερ Μάουρερ, επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), βρισκόταν σήμερα καθ' οδόν προς τη Συρία, όπου νέες αεροπορικές επιδρομές στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στο Χαλέπι και όπου μια επίθεση συντάραξε την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Σύμφωνα με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (ΣΕΣ), την κυριότερη παράταξη της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη χώρα, τον Μάρτιο του 2011, ενώ τρία εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και 250.000 να καταφύγουν ως πρόσφυγες σε άλλες χώρες, κυρίως γειτονικές.

Ενώ τα επεισόδια βίας προκάλεσαν τουλάχιστον 98 νεκρούς σήμερα, περιλαμβανομένων 55 πολιτών, ο Μάουρερ αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως ανακοίνωσε η διεθνής οργάνωση περίθαλψης και βοήθειας από την έδρα της στη Γενεύη.

Ο Μάουρερ αναμενόταν να θέσει στον Άσαντ το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τόσο η ΔΕΕΣ όσο και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στους τραυματίες και στους πληγέντες από τη βία.

Στα πεδία των μαχών, αεροσκάφη της συριακής πολεμικής αεροπορίας έπληξαν ξανά τα ξημερώματα το Χαλέπι και την κοντινή πόλη αλ Μπαμπ, βάση των ανταρτών, προκαλώντας δεκάδες θύματα.

Στην εμπορική μητρόπολη, θέατρο εδώ κι ενάμιση μήνα μαχών, 10 πολίτες, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν μόνο στη συνοικία αλ Μάισαρ, ενώ 18 άνθρωποι, ανάμεσά τους έξι γυναίκες και δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στην αλ Μπαμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.