ΚΟΣΜΟΣ

Σε επιτήρηση για τη διαφθορά η Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σε επιτήρηση για τη διαφθορά η Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης θα βρίσκεται μέχρι το τέλος του 2012 η Ελλάδα από την Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO ), λόγω «πλήρους ανεπάρκεια στην πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στην διασφάλιση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων»

Η έκθεση της επιτροπής, παραδόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση στις 22 Ιουνίου και σε αυτήν αναφέρεται ότι μετά το τέλος της περιόδου επιτήρησης οι ελληνικές αρχές θα πρέπει υποβάλλουν έκθεση προόδου.

Μάλιστα, η χώρα μας υποχρεώνεται να μεταφράσει στα ελληνικά το 52 σελίδων πόρισμα της GRECO και να του δώσει ευρεία δημοσιότητα!

Η έκθεση επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα υλοποίησε μόνο μία από τις 27 συστάσεις που της είχαν γίνει από τη GRECO πριν από δύο χρόνια, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάργησε την προθεσμία παραγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη και πρώην μέλη των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν κατάργησε τη νομική δυνατότητα παύσης της δίωξης πολιτικών για αδικήματα, με την αιτιολογία της διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας κ.α. (αν και οι ελληνικές αρχές υποστήριξαν για την τελευταία διάταξη ότι απαιτείται αλλαγή του Συντάγματος που δεν μπορεί να γίνει πριν από το 2013).

Ειδική αναφορά υπάρχει στην έκθεση της GRECO στη διαπίστωση ότι η Ελλάδα δεν διασφάλισε νομικά τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση πολιτικών, υποψηφίων βουλευτών και πολιτικών κομμάτων, στις προεκλογικές περιόδους αλλά και γενικά, ενώ ζητά να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στην διαχείριση εσόδων-εξόδων των πολιτικών κομμάτων, με ονομαστικά «κουπόνια» ενίσχυσης των κομμάτων υποχρέωση καταβολής των δωρεών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η Ελλάδα απάντησε πάντως ότι οι ρυθμίσεις για την ποινικοποίηση της δωροδοκίας στο δημόσιο τομέα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο που ετοιμάζεται αλλά δεν έχει κατατεθεί.

«Η αναποτελεσματική εφαρμογή του νόμου σε περιπτώσεις δίωξης και εκδίκασης εγκλημάτων διαφθοράς οδηγεί σε μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη για ατιμωρησία και αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας στην Ελλάδα» υποστηρίζει η GRECO.