ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Συνεχίζονται τα επεισόδια - 1 νεκρός και 5 τραυματίες

Υεμένη: Συνεχίζονται τα επεισόδια - 1 νεκρός και 5 τραυματίες

Ένας πολίτης της Υεμένης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά της αστυνομίας, η οποία προσπάθησε να απωθήσει για δεύτερη φορά σήμερα τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Οι διαδηλωτές κατέλαβαν χώρους της αμερικανικής πρεσβείας και διαμαρτύρονταν για ταινία αμερικανικής παραγωγής που θεωρούν ότι προσβάλλει τον Μωάμεθ. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι σκηνές από την ταινία έχουν προκαλέσει βίαιες διαμαρτυρίες στον μουσουλμανικό κόσμο με αποκορύφωμα την πυρπόληση του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης που οδήγησε στον θάνατο του αμερικανού πρεσβευτή και άλλων διπλωματικών υπαλλήλων.

Στην πρωτεύουσα της Υεμένης, το πλήθος έσπασε την Πέμπτη τζάμια της ισχυρά φυλασσόμενης αμερικανικά πρεσβείας και εισέβαλε στο συγκρότημα. Αμέσως μετά το προσωπικό ασφαλείας άνοιξε πυρ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για τραυματίες και από τις δύο πλευρές, αργότερα η κυβέρνηση της Υεμένης επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες ή νεκροί.

«Η κυβέρνηση της Υεμένης θα τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις για να διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματών και θα ενισχύσει την ασφάλεια σε όλες τις ξένες αποστολές», διαβεβαιώνει.

Την Πέμπτη έχουν αναφερθεί επίσης διαδηλώσεις στην Τύνιδα, το Χαρτούμ του Σουδάν, την Καζαμπλάνκα, στην Νατζάφ του Ιράκ και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γάζα.

Ακόμη, ιρανοί φοιτητές διαδήλωσαν έξω από την πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν ελλείψει επίσημων σχέσεων. Αφορμή υπήρξε και εδώ η επίμαχη ταινία.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, επεισόδια είχαν επαναληφθεί για δεύτερη νύχτα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο μετά από βραδινή συγκέντρωση της Τετάρτης.

Πέτρα του σκανδάλου είναι σκηνές που κυκλοφόρησαν στο YouTube από το «Innocence of Muslims», ταινία ανεξάρτητης παραγωγής αμερικανοισραηλινού σκηνοθέτη που παρουσιάζει τον Μωάμεθ ως γυναικά, παράφρονα και απατεώνα που καλεί σε σφαγές.

Διαβάστε ακόμα:

Υεμένη: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ