ΚΟΣΜΟΣ

Ομοσπονδιακή Ευρώπη προτείνουν Κον Μπεντίτ και Φέρχοφστατ

Ομοσπονδιακή Ευρώπη προτείνουν Κον Μπεντίτ και Φέρχοφστατ

Νέο ευρωσύνταγμα μετά το 2014 και δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης προτείνουν σε βιβλίο τους οι Γκ. Φέρχοφστατ και Ντ. Κον Μπεντίτ.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, ταυτόχρονα σε έξι γλώσσες και σύμφωνα με τους συγγραφείς του στόχος είναι να αποτελέσει το μανιφέστο μιας «μετα-εθνικής επανάστασης στην Ευρώπη».

Φέρχοφστατ και Κον Μπεντίτ υποστηρίζουν ότι «μετά τις ευρωεκλογές του 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να αυτοανακηρυχθεί ως Συντακτικό Σώμα κατ' αναλογία με το Συμβούλιο των Υπουργών, το άλλο νομοθετικό όργανο, και να προβεί στην προετοιμασία ενός ευρωπαϊκού Συντάγματος, που δεν θα αποτελεί το συγκερασμό των υπαρχουσών συνθηκών, όπως συνέβη το 2004».

Αυτό το σχέδιο Συντάγματος «θα πρέπει να καθορίζει τις αρχές μιας Ομοσπονδιακής Ευρώπης και να είναι σύντομο. Θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από όλες τις χώρες με διπλή πλειοψηφία: Τα κράτη που θα πουν "όχι" θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν, πάντα με δημοψήφισμα, εάν θα παραμείνουν σε αυτή τη νέα ομοσπονδιακή Ευρώπη ή όχι».

«Επιβάλλεται να υπάρξει μία ριζική εξέλιξη. Μία θεσμική εξέλιξη στην Ευρώπη ευρείας κλίμακας. Χρειαζόμαστε μία Ευρωπαϊκή Ομοσπονδιακή Ένωση, που θα επιτρέψει τη συμμετοχή μας στον αυριανό μετα-εθνικό κόσμο. Πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προτιμούν να αγνοούν αυτό που διακυβεύεται σήμερα από δειλία ή έλλειψη οράματος. Πρέπει να τους ξυπνήσουμε. Να αντιμετωπίσουμε την αδυναμία τους. Και να τους δείξουμε τον άλλο δρόμο, τον δρόμο προς την Ευρώπη του μέλλοντος, την Ευρώπη των Ευρωπαίων», τονίζουν οι δύο συγγραφείς.