ΚΟΣΜΟΣ

Σοκαριστικές μαρτυρίες των παιδιών της Συρίας

Σοκαριστικές μαρτυρίες των παιδιών της Συρίας

Για τα ψυχικά τραύματα πολλών παιδιών στη Συρία προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση «Σώστε τα παιδιά», που έχουν υπάρξει μάρτυρες δολοφονιών, βασανιστηρίων και άλλων αγριοτήτων στη διάρκεια της 18μηνης κρίσης που συνταράσσει τη χώρα.

Η οργάνωση, που εδρεύει στη Βρετανία, έδωσε στη δημοσιότητα «σοκαριστικές μαρτυρίες» από παιδιά που έφτασαν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα συριακά σύνορα και δείχνουν ότι «έγιναν στόχος άγριων επιθέσεων, είδαν να πεθαίνουν οι γονείς τους, αδέλφια τους ή άλλα παιδιά, υπήρξαν μάρτυρες ή θύματα βασανιστηρίων».

«Φριχτές πράξεις βίας έχουν διαπραχθεί σε βάρος των παιδιών στη Συρία. Τα παιδιά αυτά έχουν ανάγκη από ειδική φροντίδα για να ξεπεράσουν τα τραύματα που έχουν υποστεί», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Τζασμίν Γουίτμπρεντ.

«Οι μαρτυρίες τους πρέπει να καταγραφούν για να πληρώσουν όσοι ευθύνονται για τις βιαιότητες σε βάρος παιδιών», τόνισε.

Ένα 14χρονο αγόρι, ο Χάσαν, είπε ότι είδε «νεκρούς και τραυματίες παντού στο έδαφος». «Είδα ανθρώπινα μέλη το ένα πάνω στο άλλο και σκυλιά να τρώνε πτώματα δυο ημέρες έπειτα από σφαγή».

Ο 15χρονος Χαλίντ διηγείται πώς τον βασάνισαν μέσα στο παλιό του σχολείο που έχει μετατραπεί σε τόπο κράτησης και βασανιστηρίων, όπου έμεινε έγκλειστος επί 10 ημέρες, χωρίς φαγητό, έχοντας ξυλοκοπηθεί και κρεμασμένος στην οροφή από τους καρπούς του.

«Βλέπετε αυτά τα σημάδια; Τα χέρια μου ήσαν δεμένα με πλαστικό σχοινί. Τα είχαν σφίξει πάρα πολύ. Υπήρχαν παιδιά στο κελί μου και τούς είχαν δέσει τα χέρια με τον ίδιο τρόπο. Καθένας έσβηνε το τσιγάρο του πάνω μου. Να, δείτε τις πληγές», είπε ο Χαλίντ.

Η οργάνωση «Σώστε τα παιδιά» απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να επισπεύσει την έρευνα για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών στη Συρία.