ΚΟΣΜΟΣ

Το μέλλον της πυρηνικής ασπίδας και τα κινητά συστήματα

Το μέλλον της πυρηνικής ασπίδας και τα κινητά συστήματα

Οι Αμερικανοί δοκιμάζουν στην Ιαπωνία τα αεροσκάφη τύπου tiltrotor .

Η πυραυλική μεραρχία από την περιοχή Ιβάνοβο (Ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας) είναι η πρώτη που πέρασε στα νέα κινητά συστήματα “Topol-M” και “Yars”. Αργότερα με “Yars” πρέπει να εφοδιαστούν και άλλες μερικές πυραυλικές ενώσεις.

Όταν το 1997 αναπτυσσόταν η παραγωγή των “Topol-M”, προβλεπόταν ότι αυτοί οι πύραυλοι και οι δημιουργημένοι στη βάση τους “Yars” – τόσο οι στατικοί, όσο και οι κινητοί – θα αποτελέσουν τη βάση των Πυραυλικών Στρατευμάτων. Όμως λόγω του ότι τα στατικά πυραυλικά συστήματα δεν ήταν προστατευμένα από οποιοδήποτε απευθείας χτύπημα πυρομαχικού υψηλής ακρίβειας, τα κινητά συστήματα αποδείχτηκαν καλύτερα από άποψη προοπτικής.

Η σημασία τους για τα πυραυλικά στρατεύματα αυξήθηκε μετά την υπογραφή από τον Μπαράκ Ομπάμα και το Ντμίτρι Μεντβέντεφ της Συνθήκης START-3, με την οποία ήρθηκαν οι περιορισμοί στις περιοχές εγκατάστασης των κινητών συστημάτων. Η αδυναμία πρόβλεψης από που θα πραγματοποιηθεί η εκτόξευση δυσχεραίνει σημαντικά τον έγκαιρο εντοπισμό και αναχαίτιση του πυραύλου. Γι΄αυτό η ευελιξία σήμερα καθίσταται η βάση της αξιόπιστης προστασίας.

Το πυραυλικό σύστημα “Yars” εγγυάται την αποτελεσματικότητα του χτυπήματος (αυτός ο πύραυλος μεταφέρει, σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, 4 συστήματα με κεφαλές μάχης) και χάρη στην ευελιξία του εξασφαλίζει ταχεία αντίδραση στις δημιουργούμενες απειλές. Τα “Yars” πρέπει τα προσεχή 10 χρόνια να αντικαταστήσουν πλήρως τα σοβιετικά “Topol-M”. Αν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, το πρόγραμμα μίνιμουμ για την υποστήριξη της μαχητικής ικανότητας των Πυραυλικών Στρατευμάτων στις συνθήκες ανάπτυξης του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ θα υλοποιηθεί.

Το πρόγραμμα μάξιμουμ ήδη δεν εξαρτάται μόνο από τα κονδύλια που χορηγούνται για τις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις. Παρά την ευελιξία τους, έχουν και αυτά τα συστήματα ανάγκη από προστασία. Και σήμερα αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία περιοχών, προστατευόμενων αξιόπιστα από το σύστημα αεροδιαστημικής άμυνας. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασης σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια της χώρας.