ΚΟΣΜΟΣ

Στρατιώτης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκε σε «επίθεση εκ των έσω»

Στρατιώτης του ΝΑΤΟ σκοτώθηκε σε «επίθεση εκ των έσω»

Ένας στρατιώτης της Isaf, της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σκοτώθηκε στο ανατολικό τμήμα της χώρας σε μια κατά τα φαινόμενα «εκ των έσω» επίθεση, η οποία επίσης προκάλεσε θύματα στις τάξεις του αφγανικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνής δύναμη αρωγής στο Αφγανιστάν.

Ένας πολίτης που εργαζόταν για την Isaf βρέθηκε επίσης νεκρός στο περιστατικό αυτό, διευκρίνισε εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης.

Οι επιθέσεις αυτές ονομάζονται «πυρά εκ των έσω» γιατί προέρχονται από Αφγανούς αστυνομικούς και στρατιώτες κατά των συναδέλφων τους της Isaf.

Τα θύματα μεταξύ των Αφγανών «σκοτώθηκαν σε μάχη» που διεξήχθη χθες βράδυ, είπε ο εκπρόσωπος της διεθνούς δύναμης, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτοί οι Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έναν επιτιθέμενο ή κατά την άμυνα που προέβαλαν οι δυνάμεις της Isaf.

ΤΟ ΝΑΤΟ εκτιμά ότι το 25% των εκ των έσω επιθέσεων οφείλεται στην εισχώρηση ανταρτών στις τάξεις των αφγανικών δυνάμεων. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι απώλειες που έχουν σχέση με πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των ξένων και Αφγανών ενστόλων ή οφείλονται σε προσωπικές διαφορές.

Τα περιστατικά αυτά επιδεινώνουν δραματικά το κλίμα την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των 112.600 ξένων στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν θα επιστρέψουν στις χώρες τους μέχρι τα τέλη του 2014.