ΚΟΣΜΟΣ

Βατικανό: «Ουδεμία κακομεταχείριση» υπέστη ο μπάτλερ του Πάπα

Βατικανό: «Ουδεμία κακομεταχείριση» υπέστη ο μπάτλερ του Πάπα

«Δεν υπήρξε καμία κακομεταχείριση, αντιθέτως ο πρώην μπάτλερ μας ευχαρίστησε για τον τρόπο με τον οποίο του φερθήκαμε», είπαν τα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας της Αγίας Έδρας απαντώντας στις χθεσινές σχετικές καταγγελίες του πρώην οικονόμου του πάπα, Πάολο Γκαμπριέλε, στις σημερινές καταθέσεις τους.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Βατικανού, αντέκρουσαν τις χθεσινές κατηγορίες του Γκαμπριέλε ότι κατά την διάρκεια της φυλάκισής του, υπήρξε θύμα κακομεταχείρισης στις έξι Οκτωβρίου --το ερχόμενο Σάββατο, δηλαδή-- πρόκειται να εκδοθεί η τελική απόφαση στην δίκη.

Ο πρώην συνεργάτης του Πάπα Βενέδικτου είχε πει ότι «το φως ήταν διαρκώς αναμμένο, κάτι που δεν του επέτρεπε να κοιμηθεί και ο χώρος ήταν πολύ μικρός». Όμως ο υπεύθυνος Τύπου του Βατικανού, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μην σβήσουν το φως διότι φοβόντουσαν ότι ο οικονόμος θα μπορούσε να προχωρήσει σε επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητά του ενέργειες».

«Του φερθήκαμε άριστα, το βράδυ του έδιναν ακόμη και ένα ποτηράκι τσίπουρο», συμπλήρωσε ο Λομπάρντι.

Ο Γκαμπριέλε κατηγορείται ότι αφαίρεσε συνολικά πάνω από χίλια έγγραφα από την κατοικία του Ποντίφικα. Μερικά έφεραν την υπογραφή του προκαθήμενου της ρωμαιοκαθολικής εκστρατείας με την σημείωση στα γερμανικά «να καταστραφούν».

Στα κλαπέντα έγγραφα ή αντίγραφα περιλαμβάνονταν επίσης πολλά εμπιστευτικά γράμματα καρδιναλίων προς τον πάπα και απόρρητα έγγραφα, γραμμένα σε ειδικό κώδικα.