ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Πρώην υπουργός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας

Σερβία: Πρώην υπουργός κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας

Για κατάχρηση εξουσίας την περίοδο που ήταν υπουργός Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (2009-2010) κατηγορείται ο νυν βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (DS) της Σερβίας, Όλιβερ Ντούλιτς.

Το σερβικό Κοινοβούλιο, με 150 ψήφους υπέρ και μία ψήφο κατά, ήρε τη βουλευτική ασυλία του Ντούλιτς.

Η εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα κατηγορεί τον Ντούλιτς ότι ως υπουργός καταχράστηκε την εξουσία δίνοντας άδεια σε σλοβενική εταιρία, που δεν πληρούσε τους όρους, να κατασκευάσει δίκτυο οπτικών ινών στη Σερβία.

Το περασμένο Σάββατο, το πρωί, η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον Ντούλιτς στην οικία του στη Σουμπότιτσα, ωστόσο ο βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος επικαλέστηκε την βουλευτική του ιδιότητα.

Αργότερα, την ίδια ημέρα, επισκέφτηκε ο ίδιος τον ανακριτή ζητώντας να δώσει κατάθεση για την υπόθεση που κατηγορείται.

Ωστόσο, το αίτημα του απορρίφθηκε διότι κατά την προσπάθεια προσαγωγής του επικαλέστηκε την βουλευτική του ιδιότητα και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να υπάρξει απόφαση της βουλής για την άρση της ασυλίας.

Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Ντούλιτς ζήτησε εκ νέου να καταθέσει στον ανακριτή δηλώνοντας ότι παραιτείται από το δικαίωμα της ασυλίας. Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση, με τους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος να κάνουν λόγο για πολιτική δίωξη.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας τις εξελίξεις δήλωσε: «Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν προστατεύει όσους είναι ένοχοι και απαιτεί από όλα τα θεσμικά όργανα να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα λυντσαρίσματος στην οποία οι υπεύθυνοι για ενδεχόμενες καταχρήσεις αποκρύπτονται και δέχονται επιθέσεις αθώοι άνθρωποι, χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο».