ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Νέα μέτρα ύψους 11 δισ. πήρε η κυβέρνηση Μόντι

Ιταλία: Νέα μέτρα ύψους 11 δισ. πήρε η κυβέρνηση Μόντι

Αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα ύψους έντεκα δισεκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε η κυβέρνηση Μόντι.

Παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών Βιττόριο Γκρίλι, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, αποφάσισε την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, κατά μια μονάδα, από το 21% στο 22%.

Το μέτρο αυτό εν μέρει «εξισορροπείται» από τη μείωση των πιο χαμηλών φορολογικών κλιμάκων: η βασική φορολόγηση του εισοδήματος περιορίζεται από το 23% στο 22% και από το 27% στο 26% ενώ το αφορολόγητο όριο παραμένει στις 7.500 ευρώ.

Προβλέπονται, παράλληλα, περικοπές στην δημόσια υγεία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων, «πάγωμα» των μισθών δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014, ενώ επιβεβαιώνεται και η φορολόγηση των ακινήτων που η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί για εμπορικές και προσοδοφόρες δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε, να απαγορεύσει κάθε νέα αγορά ακινήτων και Ι.Χ αυτοκινήτων από μέρους της δημόσιας διοίκησης.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, τέλος, επιβεβαίωσε και επίσημα ότι πρόκειται να υιοθετήσει τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, γνωστό ως «φόρο Τόμπιν», ενώ ενέκρινε και τον διορισμό ειδικού «επιτρόπου κατά της διαφθοράς», ο οποίος θα πρέπει να ελέγχει δαπάνες και αποφάσεις όλης της ιταλικής δημόσιας διοίκησης.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ανατροπή στην υπόθεση των Pussy Riot

Στρος Καν: «Αφήστε με ήσυχο»

Νόμπελ Χημείας σε δύο Αμερικανούς