ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία και οι αγορές όπλων στην Αφρική

Η Ρωσία και οι αγορές όπλων στην Αφρική

Η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει μέσα στα προσεχή χρόνια την εξαγωγή των όπλων της σε χώρες της Αφρικής,- ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Υπηρεσίας Εξαγωγής Όπλων της Ρωσίας Αλεξάντρ Μιχέγιεφ στο πλαίσιο της Έκθεσης Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού στη Νότια Αφρικανική Δημοκρατία.

Σήμερα οι εξαγωγές των ρωσικών όπλων στις χώρες αυτής της περιοχής πλησιάζουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο. Ο κύριος ανταγωνιστής των Ρώσων κατασκευαστών στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στην Αφρική μπορεί να γίνει η Κίνα.

Οι χώρες της Αφρικής νοτίως της Σαχάρας είναι στόχος της όλο και μεγαλύτερης προσοχής για τους εξαγωγείς όπλων σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που στην κοινή γνώμη σχηματίστηκε η μορφή της Αφρικής ως φτωχής περιοχής, ωστόσο το ολικό ΑΕΠ των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής στον 21ο αιώνα, αυξανόταν σταθερά με ρυθμούς που ξεπερνούσαν τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ περιμένει ότι το 2012 το ΑΕΠ των αφρικανικών χωρών θα αυξηθεί κατά 5,5%. Και αυτό στις συνθήκες της συνεχιζόμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Σήμερα στην Αφρική αναλογεί περίπου το 7% των ολικών ποσοτήτων των εξαγόμενων ρωσικών όπλων, κάτι που ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλη πρόοδος για τους οπλοποιούς της Ρωσίας στάθηκε τα τελευταία χρόνια η η υπογραφή πακέτου συμβάσεων για προμήθεια όπλων στην Ουγκάντα.

Τον Μάιο του 2011 η Ουγκάντα έχει υπογράψει με τη Ρωσία ένα συμβόλαιο για την προμήθεια 6 βαριών καταδιωκτικών Su-30MK2 ολικής αξίας 740 εκατομμυρίων και πάνω δολαρίων. Εκτός απ’ αυτό η Ουγκάντα έπερνε από τη Ρωσία και άλλα όπλα, συμπεριλαμβανομένης και μιάς παρτίδας αρμάτων μάχης T-90S. Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει επίσης σε αφρικανικές χώρες μαχητικά και μεταγωγικά ελικόπτερα, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, αυτοκίνητα και εξοπλισμό επικοινωνιών. Με την μεγαλύτερη χώρα της περιοχής- τη Νότια Αφρική η Ρωσία συζητά σχέδια κοινής κατασκευής διαφόρων ειδών μαχητικού εξοπλισμού με σκοπό την πρόσβαση στις αγορές τρίτων χωρών. Όσον αφορά την Αγκόλα η Ρωσία δημιουργεί για αυτή τη χώρα σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών.

Ο κύριος ανταγωνιστής της Ρωσίας στην αφρικανική αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού είναι η Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των χωρών της Αφρικής. Το γεγονός αυτό ασκεί μεγάλη επίδραση στις στρατιωτικο-τεχνικές της σχέσεις με τις χώρες της περιοχής. Ταυτόχρονα η Κίνα χρησιμοποιεί συχνά προνομιακές προμήθειες όπλων για την προώθηση των συμφερόντων της σε άλλους τομείς, π.χ. κατά την εφαρμογή των πετρελαϊκών συμβάσεων.

Όλα αυτά αναγκάζουν πολλές αφρικανικές χώρες να φοβούνται να μην πέσουν σε υπερβολικά μεγάλη εξάρτησή τους από την Κίνα στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα. Η αγορά δε των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία, η παρουσία της οποίας στην Αφρική είναι περιορισμένη, επιτρέπει στις αφρικανικές χώρες να αποφύγουν την ανάγκη να επιλέξουν ανάμεσα στη Δύση και την Κίνα.