ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε άδεια να επισκεφθεί σύμβουλό του στη φυλακή

Ο Αχμαντινετζάντ ζήτησε άδεια να επισκεφθεί σύμβουλό του στη φυλακή

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιράν, ο πρόεδρος της χώρας ζήτησε άδεια να επισκεφθεί έναν από τους συμβούλους του στη φυλακή, όπως μετέδωσε σήμερα το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

Σε επιστολή του προς τις δικαστικές αρχές ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζητά να του επιτρέψουν να επισκεφθεί «το συντομότερο δυνατόν» τον σύμβουλό του σε θέματα Τύπου, Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, στη διαβόητη φυλακή Εβίν, στα βόρεια της Τεχεράνης.

Ο Τζαβανφέκρ, που είναι και προϊστάμενος του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου IRNA, οδηγήθηκε στη φυλακή τον περασμένο μήνα, μετά τις δύο καταδίκες του σε φυλάκιση έξι μηνών, επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη της χώρας, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και επειδή δημοσίευσε «αντιισλαμικά» άρθρα σε εφημερίδες που συνδέονται με το IRNA. Το δικαστήριο του στέρησε τα πολιτικά του δικαιώματα και του απαγόρευσε να δημοσιογραφεί για πέντε χρόνια.

Η φυλάκιση του Τζαβανφέκρ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τις αυξανόμενες εντάσεις στην πολιτική σκηνή του Ιράν ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν το 2013. Συντηρητικοί και κληρικοί χαρακτηρίζουν «αποκλίνουσα» την πολιτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Αχαμαντινετζάντ γιατί κατά την άποψή τους έχει υιοθετήσει μια εθνικιστική και όχι ισλαμική προσέγγιση στη διακυβέρνηση της χώρας.