ΚΟΣΜΟΣ

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη»

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στην Ευρωζώνη»

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν είναι υποχρεωτική, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της σλοβακικής κυβέρνησης, Μίροσλαβ Λάιτσακ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ».

Όπως αναφέρει ο Λάιτσακ, στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προέκυψε το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Αντιθέτως, πρόσθεσε ο Σλοβάκος υπουργός, υπάρχουν κριτήρια, τα οποία πρέπει να τηρηθούν ως προϋπόθεση για τη παραμονή της χώρας στο κοινό νόμισμα.

Παράλληλα, ερωτηθείς για το μέλλον της Ευρωζώνης, ο Σλοβάκος υπουργός τονίζει πως αυτή θα επιβιώσει, εάν αλλαχτούν οι κανόνες οι οποίοι παραβιάστηκαν συχνά στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες.

Όπως επισημαίνει, τώρα η κατεύθυνση είναι: ενίσχυση της ολοκλήρωσης, Τραπεζική Ένωση, Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ενίσχυση της πολιτικής ολοκλήρωσης.

«Θα πρέπει όταν διαπιστώνεται πως παραβιάζονται οι κανόνες, τότε η χώρα που τους παραβιάζει να αποχωρεί από την Ευρωζώνη», διευκρινίζει ο Λάιτσακ.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως καλή την απόφαση ένταξης της Σλοβακίας στο ευρώ, στο οποίο βέβαια τώρα υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο δεν έχει αλλάξει το γεγονός ότι η χώρα του είναι μια ανοικτή οικονομία, 85% του ΑΕΠ της προέρχονται από τις εξαγωγές και ως μέλος της Ευρωζώνης έχει πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό.