ΚΟΣΜΟΣ

Προωθεί το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Συρία ο ΟΗΕ

Προωθεί το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός στη Συρία ο ΟΗΕ

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στο σχέδιο του διεθνούς μεσολαβητή Λάκνταρ Μπραχίμι για κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Το Συμβούλιο, με δήλωσή του, ζήτησε από «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και ειδικότερα από τη συριακή κυβέρνηση, να ανταποκριθούν θετικά».

Επίσης, καλεί «όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να διευκολύνουν την εφαρμογή της εκεχειρίας αυτής».

Το Συμβούλιο ζητεί επίσης από την κυβέρνηση της Δαμασκού να επιτρέψει να εισέλθει «άμεσα και απρόσκοπτα» η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, και από όλα τα μέρη της σύγκρουσης να διευκολύνουν τη διανομή της.

Η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής εορτής του Έιντ αλ Άντχα, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, θεωρείται από τον ΟΗΕ, ότι μπορεί να αποτελέσει «ένα πρώτο βήμα» προς μια οριστική παύση των εχθροπραξιών και προς μια πολιτική μετάβαση «που θα πραγματοποιηθεί από τους ίδιους τους Σύρους».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε στη Ρωσία ότι θα αποδεχθεί την πρόταση του Λάκνταρ Μπραχίμι για μια κατάπαυση του πυρός λόγω της ισλαμικής εορτής.