ΚΟΣΜΟΣ

Πρόκληση! Οι Τουρκοκύπριοι φοιτούν δωρεάν σε ιδιωτικά σχολεία

Πρόκληση! Οι Τουρκοκύπριοι φοιτούν δωρεάν σε ιδιωτικά σχολεία

Την στιγμή που η κρίση έχει γονατίσει τους πολίτες, αναγκάζοντας αρκετό κόσμο να μετακινήσει τα παιδιά του από ιδιωτικά σχολεία και άλλους να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους, το κράτος εξακολουθεί να πληρώνει τα δίδακτρα Τ/κ σε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ δαπανήθηκε από το κράτος το 2012, για καταβολή διδάκτρων παιδιών Τ/κ σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια! Απαραίτητη προϋπόθεση, να διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές!

Με το θέμα είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν το Sigmalive, αποκαλύπτοντας το θέμα της επιχορήγησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των ιδιωτικών νηπιαγωγείων παιδιών Τ/κ.

Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο παιδείας, την σχολική χρονιά 2010 – 11 δαπανήθηκαν:

  • € 27.445 για παιδιά Τουρκοκυπρίων που φοιτούν στην προδημοτική (οκτώ παιδιά)
  • € 188.605 για παιδιά Τουρκοκυπρίων που φοιτούν σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία (37 παιδιά)
  • € 279.013 για παιδιά Τουρκοκυπρίων που φοιτούν σε ιδιωτικά γυμνάσια και λύκεια (43 παιδιά)
  • € 48.408 για τουρκοκύπριους, οι οποίοι φοιτούν σε ιδιωτικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου (πέντε φοιτητές).

Οι πιο πάνω αριθμοί είναι ενδεικτικοί, για τα χρήματα που δαπανώνται κάθε σχολικό έτος από τα κρατικά ταμεία για τους σκοπούς αυτούς.

Σημειώνεται ότι η απόφαση για το σχολείο, στο οποίο θα φοιτήσουν, έγκειται στους ίδιους τους γονείς ή τους φοιτητές, με πολλά παιδιά Τ/κ να φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το θέμα της επιχορήγησης των διδάκτρων των Τ/κ χρονολογείται από το 1975. Το τότε υπουργικό Συμβούλιο είχε λάβει τη σχετική απόφαση για τους Τ/κ που διέμεναν στις ελεύθερες περιοχές, μετά και τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής.

Από τότε, προοδευτικά η επιχορήγηση αυτή επεκτάθηκε από τη δημοτική, στη μέση, ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς να τροποποιηθεί ποτέ.

Και βεβαίως τότε υπήρχαν λόγοι που να δικαιολογούν την απόφαση, σήμερα όμως κάτι τέτοιο θεωρείται τουλάχιστον προκλητικό, ειδικά για όσους Ε/κ αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, μη έχοντας στήριξη από το ίδιο κράτος.