ΚΟΣΜΟΣ

Πιο συχνές οι«κοπάνες» των καπνιστών

Πιο συχνές οι«κοπάνες» των καπνιστών

Συχνότερα από τους υπόλοιπους εργαζόμενους απουσιάζουν οι καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση 29 παλαιότερων μελετών.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους εργαζόμενους εθελοντές να απαντήσουν για τις παρούσες και τις παλαιότερες συνήθειές τους αναφορικά με το κάπνισμα και συμβουλεύτηκαν τα επαγγελματικά τους αρχεία για να διαπιστώσουν πόσο συχνά απουσίαζαν στη διάρκεια μιας διετίας κατά μέσο όρο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων, υπολόγισαν ότι οι καπνιστές απουσιάζουν δύο με τρεις ημέρες παραπάνω από τους μη καπνιστές συναδέλφους τους, ενώ οι απουσίες τους τον προηγούμενο χρόνο κόστισαν στους εργοδότες τους μόνο στη Βρετανία 1,4 δισεκατομμύριο λίρες (ή 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Νομίζω ότι η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι αυτό το φαινόμενο είναι κάτι που δεν επηρεάζει μόνο τον άνθρωπο αλλά και την οικονομία», δήλωσε ερευνητής για θέματα δημόσιας υγείας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Σημειώνεται ότι σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ είναι καπνιστής.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών, το κάπνισμα ευθύνεται για οικονομικές απώλειες που συνδέονται με ζητήματα υγείας ύψους 193 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο 2000- 2004 στις ΗΠΑ.