ΚΟΣΜΟΣ

Άλλαξε συνήθειες η Κόζα Νόστρα

Άλλαξε συνήθειες η Κόζα Νόστρα

Την αποχή από τις τοπικές εκλογές της Σικελίας επέλεξαν αυτή τη φορά τα μέλη της τοπικής μαφίας, γεγονός που προκαλεί εντύπωση, καθώς στο παρελθόν οι μαφιόζοι, ακόμα και εκείνοι που ήταν έγκλειστοι στις φυλακές, περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να «σταυρώσουν» το υποψήφιο της προτίμησής τους.

«Οι νονοί της Κόζα Νόστρα, που συνήθως παίρνουν οδηγίες από τα ελεύθερα μέλη της οργάνωσης, αυτή την φορά αποφάσισαν να μην ψηφίσουν. Φτάνει να σημειωθεί ότι σε σύνολο 7.050 κρατουμένων, άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνον 46, οι οποίοι δεν έχουν καταδικασθεί για μαφιόζικη δράση», αναφέρει το πολιτικό περιοδικό L' Espresso.

Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι στην δεκαετία του '80 η μαφία είχε την δυνατότητα να ελέγχει τουλάχιστο το 10% των σικελικών ψήφων και ότι, κατά κανόνα, «πόνταρε πάντα στο άλογο που εθεωρείτο φαβορί».

Ωστόσο, αυτή τη φορά κάτι άλλαξε, πιθανότατα επειδή οι δημοσκοπήσεις έφεραν πρώτο σε προτιμήσεις τον Ροζάριο Κροτσέτα του Δημοκρατικού Κόμματος, ορκισμένο εχθρό του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Κροτσέτα εξελέγη πράγματι νέος περιφερειάρχης, με ποσοστό 30,5% των ψήφων, αλλά η αποχή άγγιξε για πρώτη φορά το 53%.

Αυτό που μένει να διαπιστωθεί, όπως τονίζει και το περιοδικό, είναι αν η νέα τοπική αυτοδιοίκηση της Σικελίας θα έχει την δύναμη να αντισταθεί σε όλες τις πιέσεις που μπορεί να ασκήσουν, κάποια στιγμή, οι «άνδρες της τιμής» για να εξασφαλίσουν δημόσιες εργολαβίες και κερδοφόρες «μπίζνες» κάθε λογής.